Hvad du ikke skal tro om de unge!
♥ Få de nyeste artikler i Børsen-serien: Vær Broen  
Derudover får du også:
Pop-Op til hjernen med gode anbefalinger
 

90210

Remember? 
Eller er du for ung til at kunne undgå at vide, hvad jeg taler om?
 
Kelly
 
Brandon
 
Luke
 
Brenda
 
Steve
 
Donna
 
Yeah?
 
Serien startede i 1990 i USA og kom til Danmark i 1992. Damn det er længe siden! Og jeg var selv alt for gammel til at se nogle gymnasieelever rende rundt og kysse på de forkerte. Men jeg elskede den alligevel.
 
Og nu - NU kommer der simpelthen den mærkeligste spin-off. Kaldet BH 90210. Tjek traileren ud for at finde ud af, hvad den handler om. Jeg så første afsnit forleden og den er faktisk super underholdende på en virkelig mærkelig måde! 
 
Vulture skriver sådan i sin anmeldelse:
BH90210' er ikke dybt tv. Det var den gamle serie heller ikke. Men 2019-udgaven gør noget, som mange reboots ikke gør. Den slukker seerens tørst efter nostalgi, samtidig med at den anerkender - på et vist niveau - at der er noget sørgeligt, lidt patetisk, men dybt meningsfuldt i vores behov for at genopleve vores ungdom.
 
Nogle behøver ikke at genoplive deres ungdom.
 
De er nemlig midt i den :D
 
Og det er ikke kedeligt at følge med i, hvordan de unge lever i dag. For der er nemlig en del forskelle mellem generationerne. Det har jeg skrevet en del i serien Vær Broen, som hver anden søndag bliver bragt i Børsen. Den i søndags hed: 
 
Dopaminrush, afhængighed eller bare dårlige vaner?
 
Lad os starte med at se på forskellene mellem de fire erhvervsaktive generationers forhold til kommunikationsteknologi.
 
Dengang jeg sad alene og læste på værelset, gik diskussionen paradoksalt nok ikke på, om jeg blev asocial af al den læsning. Som jo var langt mere alene end mange børn og unge i dag er i dag, når de spiller sammen; enten ved fysisk at sidde i det samme rum, eller ved at være på den samme platform, bare på hver deres værelse.
 
Det der frustrerer de unge er, at de voksne ikke forstår den høje grad af socialitet, der findes i at spille sammen eller interagere over de sociale medier. Derfor er det vigtigt at forstå, at man som voksen – uanset om man er forælder eller leder – ikke blindt skal gå ind og lave restriktioner, uden at sætte sig ordentlig ind i den sammenhæng, som den unge lever i. Der kan nemlig både vise sig en konkret nytteværdi for arbejdspladsen i adfærden fra den unges side, men lige så vigtigt er det at skabe et arbejdsmiljø, som en unge føler sig godt tilpas i. Hvis man vel og mærke ønsker at fastholde sine unge ansatte.
 
Du kan læse videre her

I løbet af sommeren er der også kommet disse to:
 
Hvad du ikke skal tro om de unge.
 
Sådan leder du de unges neo-tribale fællesskaber.
 
Lige nedenfor under "Aktuelle artikler" kan du læse intro og få links. Og derudover får du min artikel fra Jyllandsposten om, hvordan man leder de 'kønsløse unge' (Kom med dine kugler, Carlo!) og en fra Femina om tv-serier, og hvorfor vi alle bliver så fandes afhængige af dem. 
 
Pop-op til hjernen byder (apropos tv-serie-abstinenser) på hele 3 fantastiske serier jeg anbefaler dig at gå i krig med, og 2 inspirerende TED-talks (hvis du nu er på tv-serie afvænning og forsøger at få en normal hverdag til at hænge sammen efter en laaang sommerferie). 
 
Som jeg i øvrigt tilbragte på Bali med mine to sønner. Det blev til to skønne uger og det kommer du til at høre en del mere om, for det kommer der også nogle kronikker ud af. Men vil du allerede nu have nogle tips, hvis du overvejer at tage dertil, så skriv eller kontakt Jannie fra Jysk Rejsebureau, som sørgede for vores rejse. Hun satte en fantastisk ferie sammen for os.
 
Kærlig hilsen
Emilia 
 
PS: 
Vil du og dine kollegaer vide mere om generationerne YZ, kan I også booke mig til et foredrag om dem. Læs mere her 

AKTUELLE ARTIKLER & TV

Hermed de seneste 3 kronikker i Børsen-serien: Vær Broen.
 
 
De unge generationer siges at leve på online oxygen, som gør dem afhængige og ulykkelige. Videnskaben kan dog ikke bevise det entydigt. Det er noget helt andet, som ledere bør forstå om de unges forhold til livet på de sociale medier. Om min generation overhovedet er blevet en ansvarlig og god voksengeneration kan nok altid diskuteres, men størstedelen har da fået jobs, uddannelser, børn, ægteskaber, huse, biler og vi har også været med til at skabe en af de største revolutioner siden Gutenberg, nemlig Internettet og hvad der er fulgt i dets kølvand.

Det har medført en masse muligheder og noget af det, der diskuteres heftigt i dag er, hvad den konstante adgang til både internettet og de sociale medier medfører ift de unges livskvalitet og evne til at være medarbejder. Og ligesom dengang jeg var barn, hvor det blev diskuteret, om vi overhovedet blev normale dannede mennesker af at læse tegneserier, bliver det i dag debatteret, om hvorvidt der skal...

Vær broen 8 - Børsen: Hvad du ikke skal tro om de unge

Deloittes Millenials Survey fra 2019 viser, at 37 procent af de danske unge er tilfredse med deres liv, mod 29 procent globalt. Og det kan jo virke positivt, men når man tænker på, at ungdommen er den tid, hvor man bør være mindst presset af forpligtelser, er det skræmmende, at hele 63 procent faktisk ikke er tilfredse med deres liv. Årsagen til det findes for manges vedkommende, at de føler sig underlagt en præstationskultur, som de ikke kan leve op til.

Overordnet handler det om, at de unge igennem skolesystemet testes og vurderes langt tidligere og mere end tidligere generationer og under nogle andre vilkår, og det skaber et konstant pres på de unge. Samtidig er de underlagt en forventning om, at de skal fremstille sig selv og være ”på” hele tiden, men – og det er her forskellen på generationerne for alvor sætter ind – uden at de har haft tid til at skabe sig en mere stabil identitet uden at være overvåget og selvfremstillet. Det giver et langt mere skrøbeligt og sårbart grundlag for en stabil personlighedsdannelse, så de statistikker, der viser, at de unge reelt føler sig mere psykisk sårbare end tidligere handler altså ikke om at de er...

Vær Broen 7 - Børsen: Sådan leder du de unges neo-tribale fællesskaber

De unge vil have frie fællesskaber og nære personlige forhold til deres ledere. Det betyder et farvel til hierarkier og bundne arbejdsopgaver, og et goddag til lyst, interesse og vigtigst af alt: Tillid. Det var i Ålborg Lufthavn, at jeg kom til at overhøre en samtale, som jeg vist ikke burde have hørt. Til mit forsvar sad manden mindre end en meter fra mig og han talte oven i købet ret højt. Faktisk så højt, at jeg blev forstyrret i min lydbog og satte den på pause, for at tjekke ud, om det var mig, der var sart. Det var det ikke.

For andre omkring mig, begyndte også at kigge op med rynkede bryn, for vi kunne alle høre, hvordan han ganske enkelt svinede sin unge medarbejder til i vendinger, der ikke efterlod nogen tvivl om, at hun var både uerfaren, naiv, uvidende, dårligt forberedt, en elendig planlægger, ikke udviste ansvar og i øvrigt var for grim til at være i hans firma. Hvorefter han fyrede hende. Og fulgte det op med en ordre om, at hun skulle fortælle sin kollega...

JP: Kom med dine kugler, Carlo

For de unge generationer er kønnet mere et valg end biologi og skæbne. Kønnet flyder og giver den enkelte større frihed til at være sig selv. Heldigvis. For hvis vi som samfund skal få både mere balance og kreativitet, bør vi gøre op med det sociale køn. 

”Kom med dine kugler, Carlo!” For seks måneder siden, havde jeg samlet en del af familiens unge til julekagebagedag og pludselig råbte min svigerdatter dette gennem rummet. Det handlede om de ingefærkager, som hun var i gang med at bage med sin makker, men selvfølgelig faldt vi alle om af grin, for sætningen kunne let forstås i en helt anden retning. Jeg kom til at tænke på den, da jeg ville skrive denne klumme om kønnets opløsning blandt de unge. For den revolution, der er i gang lige nu handler netop ikke om at tage noget fra det andet køn, men derimod om at udvide...

Femina: Lige én…to….tre mere…fire…uh, fem!

Jeg har forsøgt nu i to timer, og det går ærligt talt ikke specielt godt. For Kim Bodnia forstyrrer mig med lidt for jævne mellemrum, hver gang han briefer sin lejemorder, så mit eksperiment med at skrive denne klumme om tv-serier, mens jeg selv ser en, går ærligt talt ret dårligt. 

Klummen er initieret af, at det kun er få uger siden, at flere millioner mennesker verden over gik i total abstinenstilstand, da mega tv-serien Game of Thrones blev afsluttet efter otte sæsoner. Selv elsker jeg dens univers og karakterer, men jeg var ok med dens fravær. Nok fordi jeg var klar med afløseren, nemlig den hypede nye (og glimrende!) serie om Tjernobyl-katastrofen, der sætter historie og billeder på noget, der kom til at præge min ungdom, men som jeg ikke forstod omfanget af dengang. Det at glide ind i et nyt univers mildnede tabet, som når man får en ny kæreste straks efter et brud. Eller som en af mine mere bramfrie veninder engang konstaterede: Med pik skal pik fordrives.

POP OP TIL HJERNEN

Verden er fuld af spændende mennesker, gode organisationer, skønne produkter og vidunderlige oplevelser! Her har du nogle af mine udvalgte til inspiration. 
 
Endnu en must-see HBO-dramaserie om en gruppe gymnasieelever, der skal navigere i en tilværelse præget af stoffer, sex, identitet, traumer, sociale medier, kærlighed og venskab. Serien giver et fantastisk indblik i, hvad det egentligt vil sigeat være ung i en ustabil verden i konstant forandring. 
 
Mr. Pickles (også kaldet Jeff) er en berømt karakter inden for børne-tv. Men da den højt elskede tv-stjernes egen familie begynder at falde fra hinanden, finder Jeff ud af, at hverken eventyrlige fortællinger eller dukker kan få ham selv, eller resten af familien, gennem krisen. 
 
Lyder tacky - men er meget bedre. Start 80erne, kvindelige wrestlere, masser af neonfarvet make-up, højt hår og drama og kønskamp. 3 sæsoner nu. 
 
Film har magten til at ændre den måde, vi tænker os selv og vores kultur på. Dokumentarist og TED-stipendiat Sharmeen Obaid-Chinoy bruger netop film til at bekæmpe vold mod kvinder og vender sit kamera mod traditionen for æresdrab i Pakistan. I en ophidsende tale deler hun, hvordan hun tog sin Oscar-vindende film med i en mobil biograf på en tur gennem små byer over hele Pakistan - og skifte dynamikken mænd, kvinder og samfund imellem én visning ad gangen. Talen blev præstenteret på en officiel TED-konference og er klart et must-see! 
 
I en betagende "jazz-agtig-optræden" deler TED-stipendiat Marc Bamuthi Joseph en sort fars skiftende interne refleksion over stoltheden og terroren ved at se sin søn blive voksen. 
Frameld dig denne e-mail-liste