Ny serie i Børsen med alt det, der ikke er i videoerne
♥ Få de 4 første artikler i ny Børsen-serie: Vær Broen  
Derudover får du også:
Pop-Op til hjernen med gode anbefalinger
 
 

SÅDAN BLIVER DU BROEN

Og det er vigtigt.
 
At vi alle bliver det. Men især at de voksne generationer tager den opgave på sig overfor de unge.
 
For det er jo generationerne X og babyboomerne, der har skabt denne verdens strukturer og problemer. Eller har undladt at gøre nok, for at løse dem. Og derfor er vi (jeps, jeg er selv X'er) også de oplagte til at række ud. Først.
 
Det generationsskifte der er igang, skulle jo gerne samle os i et fællesskab fremfor at grave grøfter i mellem os. 
 
De seneste måneder har du fået links til 20 videoer, jeg har lavet om de unge. Og for at følge op på dem, startede jeg den 7. april en ny serie op for Børsen, som jeg kalder for Vær Broen.
 
Det er en række kronikker om generationerne Y og Z. Hvor videoernes pointer bliver udbygget og sat ind i en ny kontekst. Under "aktuelle artikler" nedenfor, får du links til alle fire. 
 
Den ene har et særligt tarot-kort som omdrejningspunkt. Den hængte mand, kaldes det. Var faktisk lidt i tvivl, om Børsen ville sige noget til det, en den gik glat igennem ;) Læs hvorfor den er redningen og tjek evt. om DU er en hængt mand!
 
Den anden er et åbent brev til en kendt iværksætter, som jeg synes shittalkede de unge for meget, selvom han faktisk ville dem det godt.
 
Den tredje husker os på, hvad de unge egentlig er.
 
Og den fjerde, som faktisk var den første, var også den mest læste på borsen.dk, så det var fantastisk med sådan en skøn start. Og viser nok, at der virkelig er brug for at skabe forståelse mellem generationerne. (Faktisk er de alle fire med i top 5 på borsen.dk, hvilket klart giver mig endnu mere lyst til at skrive mere).
 
Fodbold har jeg ikke skrevet om. Til gengæld har jeg....

tadaaaaa......været dommer i en fodbold-konkurrence!!!
 
Hvilket har fået mine to fodboldspillende sønner til at falde døde om af grin!! For det ved jeg ærligt talt ikke en hylende fis om :D
 
Det var så heller ikke lige selve spillet, jeg skulle vurdere. Det blev i stedet overladt til en pingvingjakkesætklædt Claus Meyer, der bagefter trakterede med overskudsmad, fra den middag han kom direkte fra. Hvilket er så fint i ånden med madspildsdagsordenen.
 
I stedet skulle jeg vurdere holdene på deres indsats om Verdensmålene.
 
Jeg taler om det helt fantastiske og fuldstændig skønne The Global Goals World Cup, som jeg kun kan anbefale dig at melde dig til med et hold til næste år.
 
Det var en lang række af inspirerende kvinder på alle mulige måder og eventen var en fest fra ende til anden. Så kom med næste år!
 
Under aktuelle artikler nedenfor får du også links til en klumme i Femina om en skøn kæresteveninde ferie jeg var i Calcutta og en anden om verdens bedste livsmodel. Du får også en kronik i Jyllandsposten om bæredygtig kærlighed og to links til to podcasts:
 
En med direktøren for Deloitte og tænketanken Kraka om Danmarks fremtid. Samt en med den seje CEO Steffen fra Bæredygtig Business. Og så ligger der, som altid, lidt lækkerier og inspiration til dig under Pop-op til hjernen. 
 
Ønsker dig en solrig, kærlig, sjov og glædesfyldt Kristelig Himmelfartsdag :)
 
Kærlig hilsen 
Emilia 
 
PS: 
Vil du og dine kollegaer vide mere om generationerne YZ, kan I også booke mig til et foredrag om dem. Læs mere her 

AKTUELLE ARTIKLER & TV

Hermed de 4 første kronikker i Børsen-serien: Vær Broen.  
 
 
Den hængte mand er en af de arketyper, som tarot-kort opererer med. Og nu tænker du måske:
 
Hvad laver tarot i min Børsen?! Jeg troede, det var et seriøst medie!
 
Det er det også. Men grunden til, at jeg trækker dette kort op af kronikhatten er, at det på en fin og skarp måde viser os, hvad det er, der skal til, for at løse både vores egne og verdens problemer. Samt kan hjælpe os til at forstå de yngre generationer bedre, så vi kan lave den nødvendige bro mellem generationerne, så vi får en bedre i morgen end vi har i dag. Mere om det lidt senere.

For først skal vi forbi Deloittes årlige rapport om de såkaldte Millenials, som vi herhjemme oftere betegner som generation Y. Den er lige blevet frigivet og denne gang har de også findings med om...

 
Jeg forstår, at det kan være forførende, at komme med skarpe udmeldinger, som er lette at forstå. Og som nurser den gruppe i de ældre generationer, der synes, at de unge i dag er forkælede og skulle tage sig sammen, så de kunne blive mere lig de voksne. Problemet er bare, at du med den retorik er med til at skabe en kløft i stedet for en bro mellem generationerne. For du taler de unge ned og gør dem forkerte. På et tidspunkt i deres liv, hvor de allerede selv føler sig rigeligt forkerte. 
 
Læs mit åbne brev til iværksætteren, som var lige lovlig hård ved de unge.
 
 
Tænk elementet vand hvis du vil forstå generationerne Y og Z bedre. Vi lever nemlig i et samfund, der flyder mere og mere, og de unge kan hjælpe os til at forstå, hvordan vi får mest ud af den virkelighed. Men vi skal give noget igen. For FOMO (Fear Of Missing Out) er sideproduktet og det tjener ingen. Er du over 30 år, og har du indenfor det sidste år rystet på hovedet af en ung? Så er det sikkert sket i én af to stemninger: Sympati over ungdommens dårskab/uvidenhed/fjollethed. Eller irritation over, at de ikke...
 

Det er ikke første gang, at jeg har mødt denne kombination af frustration og nysgerrighed, når jeg holder foredrag om de unge. Faktisk er det en af de mest udbredte indvendinger jeg får, når jeg fortæller om, hvorfor de unge ER mere sårbare, udsatte og skrøbelige end nogensinde før. Men også hvorfor de har rigtig meget at byde på. Hvis man altså forstår at skabe et arbejdsmiljø, der spejler den historie, de kommer fra. For det er jo det, der er kernen i problemet. De unge generationer er i høj grad et resultat af det samfund, vi andre har...

 
”Calcutta er Indiens Paris, så det er den perfekte kæresteby!” havde Karen fra rejsebureauet ellers sagt, da billetterne blev bestilt. Og min kæreste og jeg havde glædet os til at slentre rundt i denne eksotiske by. Men billetterne holdt altså længere end forholdet og derfor blev mandesovedyret skiftet ud med venindesengesnak, hvilket viste sig...
 

Sidste søndags rekord-affaldsindsamling. En muslimsk inder og hans kærlighed til Kolkata/Calcutta. Hvad har de to ting med hinanden at gøre? Meget, viser det sig. For begge dele handler om en særlig form for bevidsthed, der er ved at blive allemandseje. Heldigvis! Han sidder i rendestenen, kun iført sit lændeklæde, og vasker sig med vand fra brandhanen. Sæbeskummet løber i en boblende strøm væk fra ham ned ad gaden og ved siden af ham står en anden ældre mand, der er ved at...

Femina: Verdens bedste livsmodel

Vi sad på mit kontor, mens mørket hang udenfor vinduerne og det var tæt på julen, så vi ville lige ses og kalibrere hinanden inden året gled helt ud af vores tastatur. ”Fuuuuck”, var nok mit første ord til hende, da hun spurgte, hvordan det egentlig gik. For året havde bevæget sig på trekantede hjul. Hver eneste gang jeg møjsommeligt havde hevet nogle resultater hjem og følte, at nu – endelig! - var der ved at være lidt glid i tingene, klaskede det lige ned på en lang tung flade af absolut ingenting og så stod jeg stille. Igen. Så jo, jeg var pænt træt af året, livet og mig selv. Hun anbefalede mig at læse...

Deloitte: Podcast om Danmarks fremtid

"Når vores succeser skal opgøres, anvender vi ofte Key Performance Indicators, som de fleste kender som KPI’er. Men ifølge dagens gæst, kultursociolog Emilia van Hauen, burde KPI i stedet stå for ”Konstant Pressede Individer”, som hun mener er resultatet af det performancesamfund, vi lever i.

Med udgangspunkt i Small Great Nation rapporten, De højthængende frugter, taler vi med Emilia van Hauen om, hvad der ligger til grund for, at vi lige nu oplever en markant stigning i stressrelaterede diagnoser, og hvad vi, som samfund, kan gøre for at bremse den udvikling. Emilia van Hauen har bl.a. skrevet bogen ”Succestyranniet – og vejen ud” og har i mange år beskæftiget sig med tidens trends og sociale samfundstendenser."

Det er episode 15.

Podcast: Bæredygtig Business - Generationerne Y og Z

I serien om Bæredygtig Business er jeg med som gæst i episode 4 i deres anden sæson. Den kalder direktør og bæredygtighedsnørd Steffen Max Høgh for 'De smukke unge mennesker'. For den nye generation af arbejdere er det ikke kun arbejdspladsens fysiske rammer og goder, der er vigtige, det er derimod sådan noget som værdier og relationer. Jeg fortæller blandt andet at den yngre generation ser dem selv som et CVR-nummer og ikke CPR, der er projektansat, mens Mikkel Rathje fra Fjord stemmer i og bemærker, at det handler om mere end bare en lønseddel.

POP OP TIL HJERNEN

Verden er fuld af spændende mennesker, gode organisationer, skønne produkter og vidunderlige oplevelser! Her har du nogle af mine udvalgte til inspiration.
 
Kulturen på P1: 'Du for gammel til at have det der på'
Jeg har været med til at kommentere en udseendelse på P1 om, hvorfor vi kan blive så provokerede af andres tøjbrug. Værterne Karen Secher og Jesper Dein kigger nærmere på alder og påklædning. 'Du er for gammel til at have det der på'. Sådan lød kritikken af den danske topmodel Helena Christensen fra den tidligere chefredaktør på Vouge Storbritanien. Men hvor stor betydning har alderen for, hvordan man må klæde sig? Derudover besøger de Danmarks første festival med handicappede og udviklingshæmmede, for at undersøge, hvordan mennesker med særlige udfordringer bidrager til scenekunsten.
 
Hvis du også bliver helt glad i låget af alt den sol, og de lange lune aftener vi går i møde, så vil du elske Balders Plads udendørs scene, hvor der bliver spillet musik til CPH Jazzfestival. I alt afholdes 37 koncerter på den smukke plads. Pladsen åbnes med et større sommermarked, kaffebar og kolde øl. Mussikken er alt fra blues til funk og soul - og det koster kun 25 kroner at støtte arrangementet. Tag en du holder af med d. 6.-16. juli.
 
Frameld dig denne e-mail-liste