Det unævnelige, der skete i Indien
♥ Gratis video: De unges præstationskultur ♥
Få den 9. af i alt 20 videoer om de unge generationer 
Pop-Op til hjernen med gode anbefalinger
 
  
 

DET, HAM FØR MIG, LIGE SAGDE!

Lige nu sidder jeg på den smukkeste lille tagterasse i det mest vidunderlige lille hotel, Calcutta Bungalow, der er et renoveret gammelt hus i Kolkata og skriver dette nyhedsbrev. På min ene side har jeg en varm masala-te og en nær veninde. På den anden min taske med gode bøger og Wasim, der har lånt mig sin telefon, så jeg kan få netdækning. Og på skødet har jeg min pc. 

Jeg føler mig meget heldig. Er det sørme også. For jeg er blevet inviteret hertil af Grace Tours og har oplevet en by, som jeg ellers aldrig ville være taget til. Sikke en overraskelse! Total chill. Smuk. Og folk er simpelthen så søde.

Hvis jeg kunne, ville jeg hellere end gerne sende al den varme videre til dig - både i celcius grader og i menneskevarme - så du kunne slippe den danske kulde et øjeblik. Er helt sikker på, at den vil gøre alle mennesker godt! 

Det er mit andet besøg i Indien.

I sommer var jeg 14 dage i Sydindien på et ayurvedisk ophold, hvor jeg blev fuldstændig nulstillet. Og havde en oplevelse, som jeg beskrev i en klumme i Femina, som jeg gav titlen: 

Vil jeg virkelig skrive denne klumme?!

Er du blevet nysgerrig, kan du læse den herunder. Men lad mig bare sige det med det samme: Det er normalt ikke noget, som jeg deler med alle :D

Her på klummepladsen er der ret frit slag for, hvad man kan skrive om. Især er personlige oplevelser velkomne. Men jeg må indrømme, at da jeg fik idéen til denne, var min første tanke: ”Øh – vil jeg virkelig skrive den klumme?!”

Se, jeg har nemlig lige været et par uger i Indien hos Dr. Unni, der er en ayurvedisk ekspert, for at få skønne behandlinger hver dag, hvilket udover bitre urteindtag inkluderede forskellige former for massager med olie, rismælk, pulver og meget andet, som ofte fik mig til at føle mig som en anden Kleopatra. Jeg var slidt af almindelig stress, så mine behandleres kærlige omsorg var som fløde i min livsgrød og jeg sugede det hele taknemmeligt til mig.

På hotellet svævede dog et spøgelse, som vi alle talte om:

VASTIEN.

En vasti er en... læs videre her

På billedet ser du Heidi og mig i det, der kaldes Black Town. Den ældste del af Kolkata. Ja, hun ligner en filmstjerne, men hun er altså også en mega dygtig frisør og ved lige, hvordan hun skal style alting.

Karakterræs har erstattet karakterdannelse
 
Unge studerende har det med at benytte sig af en såkaldt "halv finger" i undervisningen. Eller bare række en finger op, uden at kende svaret. Eller også lære hele sætninger udenad, for at kunne levere dem til læreren - uden selv at forstå en meter af hvad de siger.
 
De gør det, for at få gode karakterer. I stedet for at få åbnet for sin nysgerrighed. At være dygtig er vigtigere end at blive dygtig, for mange unge, fordi de ved, at de skal vurderes på karakterer mere end på deres karakter. Selv under det forløb i deres liv, hvor de kommer for faktisk at blive netop klogere. 
 
Det laver - ikke overraskende - rod i deres selvværd.
 
I video 9 i serien om generationerne Y & Z kan du blive klogere på, hvad det er for nogle strategier, som de benytter sig af for at (forsøge) at klare sig godt under deres uddannelse.
 
Og du får forslag til, hvad du som voksen kan gøre, for at mindske deres sårbarhed og styrke deres selvværd og nysgerrighed i stedet.
 
Se videoen her og send mig gerne kommentarer og erfaringer på min mail emilia@emiliavanhauen.dk 
 
Under aktuelle artikler nedenfor, får du link til en kronik jeg skrev til Børsen om det samme emne. Du har modtaget den før i et tidligere nyhedsbrev, men du får den lige igen, så den er nem at finde for dig, hvis du vil have noget på skrift om emnet. 
 
Under Pop-op til hjernen ligger der hele 3 x guf!
Kærlig hilsen
Emilia 
 
PS: 
Hvis du følger min youtubekanal holder du dig automatisk opdateret, hver gang jeg udgiver en ny video. Du kan se de sidste 8 videoer her!

PPS: Vil du og dine kollegaer vide mere om generationerne YZ, kan I også booke mig til et foredrag om dem. Læs mere her

PPPS (gad vide hvor mange P'er man egentlig må lave?): Denne udgave af mit nyhedsbrev giver dig alt, hvad jeg sender ud og finder interessant. Hvis du ønsker kun at modtage et om måneden, og kun med artikler og videolinks, så skriv til mig og jeg flytter dig over på den liste.

AKTUELLE ARTIKLER & TV

Uddannelse giver karakterer. Dannelse giver karakter. Det første skaber en præstationskultur, mens det andet skaber en mestringskultur. For at klare sig godt i både skolen og livet, er der brug for en balance mellem begge.

Desværre er der i dag et alt for ensidigt fokus på måling af præstationerne, som træner eleverne i at føre (usunde) overlevelsesstrategier, hvilket giver alt for mange unge med psykiske lidelser og en overfladisk læringskultur. Det kan den gode lærer – og leder – være et effektivt bolværk imod.

”Hvad gør en lærer god? For jer? I er jo en generation, der er....

POP OP TIL HJERNEN

Verden er fuld af spændende mennesker, gode organisationer, skønne produkter og vidunderlige oplevelser! Her har du nogle af mine udvalgte til inspiration.
 
Mange flere gør det end statistikkerne viser. Siger nogle statistikere. Sikkert er det, at det stadig er socialt forbudt at have en affære. Med mindre man lever i et såkaldt polyamourøst forhold. Eller har en aftale som Ritt havde (har?) med sin mand. Denne serie er ikke ny. Overhovedet. Men det er først nu, at jeg er gået igang med den. Og den har overrasket med en følsomhed og nuancering i karaktertegningen af hovedrollerne (og de andre), som er sjældent set. Og så er den en eminent blanding af spænding, krimi og kærlighed, så der hele tiden er noget, der bevæger historien fremad. Kan stærkt anbefales.
 
I marts bliver der taget et fælles skridt - på vej mod et samfund med lighed mellem mænd og kvinder. Lige muligheder for uddannelse, lige adgang til arbejdsmarked og samme frihed til at bestemme over egen seksualitet. Fordi selvom vi er langt i Danmark, sammenlignet med mange andre lande, hvor kvinders rettigheder er angrebet i højere grad, så er vi stadig ikke der, hvor vi bør være. Så hvis du vil tage kampen i egen hånd, så er d. 8. marts den dag, du skal på gaden med en veninde! Arrangementet støttes op på tværs af forskellige NGO'er og er gratis. 
 
Det kan være svært at sætte ord på sorg. Og endnu sværere at fortælle om, at man er bange for at miste. Især når man er ung.
Her i nyhedsbrevet har du måske læst om dem tidligere, de to herlige unge kvinder Nanna og Josephine der laver samtalepodcast om omtålige emner.
Nu taler de live om emnet sorg i Absalon kirken d. 11. februar kl. 20:00. De starter snakken med egne oplevelser og erfaringer med sorg, og ellers er der plads til selv at fortælle og høre andres historier. Tag en ven/veninde med, og vær med til at bryde tabuet omkring sorg. 
Frameld dig denne e-mail-liste