2 ting giver dit liv mening og nærvær
I dag udkommer Succestyranniet - og vejen ud ♥ 
Test dig selv og bliv en rød klat
På besøg i DR Aftenshowet
Radio: Det andet kapitel med Iben Maria Zeuthen
On-line kurser snart på vej
 

2 TING GIVER DIT LIV MENING OG NÆRVÆR

I dag udkommer min bog Succestyranniet - og vejen ud
 
Yayyyy :D
 
Men også...uhhhhh. For som du kan læse lige nedenfor, er det faktisk min femte bogs skyld, at denne min sjette overhovedet blev skrevet.
 
En del af den historie får du i bogens prolog. Som er blevet frigivet kl. 00.00 dut. Derfor får du også dette nyhedsbrev så tidligt!
 
Hele historien får du i resten af bogen. Til gengæld får du meget andet i prologen også. Fx svaret på, hvilke to ting vi skal have fokus på for at leve et liv med mening og nærvær.
 
Og hvorfor vi aldrig skal tage identitet efter succes eller fiasko.
 
Er du blevet nysgerrig? Så læs videre... 
 
 
PROLOG
  
Ved du, hvilket spørgsmål mine patienter stiller, inden de dør?   
 
Hun kigger på mig med en transparent sorg i øjnene, som trækker tråde langt ind i hjertet på mig. Måske fordi den er så upersonlig. Måske fordi jeg i det blik føler mig genkendt i den smerte, som har tjæret mig nede i månedsvis, og som jeg bare ikke har kunnet trække mig fri af. Selvom guderne skal vide, at jeg har prøvet.  
 
Mange gange hver dag, faktisk.  
 
Hun er sygeplejerske på et hospice, og vi er mødtes tilfældigt i en eller anden social sammenhæng, som jeg ikke længere husker. Hverken hvor. Eller hvorfor.
 
Men jeg husker, at denne dag muligvis er lavpunktet i den personlige krise, som har ramt mig måneder før, og som har udraderet den grund af middelmådig sikkerhed, der i hele mit voksne liv har føltes solidt nok til at give mig en form for eksistentiel ro.    
 
Nu er der kun mørke i mit sind, når jeg vågner, og de første mange minutter hver morgen går med at skabe lyshuller i min bevidsthed, så jeg får lyst til at stå op. Og bare gøre noget. Hvilket jeg gør.  
 
Hver dag.  
 
Jeg ryster på hovedet. Igen denne sært befriende upersonlige sorg i hendes blik, da hun svarer:  
 
 
Vil jeg blive savnet, når jeg dør?  
 
 
Hun tager min hånd. Hendes er varm. Tør. Med et fast greb. Præcis som en trøstende hånd skal være. Og mens hun holder min hånd, holder hun nu også min sorg, desperation og vrede, og for en kort stund føler jeg mig frigjort fra den klæbende træthed ved at være mig. Endelig står den konstante jagt på midler, metoder, indsigter og handlinger, der skal få mig ud af denne træge losseplads af mismod, selvlede og vrede, stille.  
 
Stille.  
 
Sætningen låser min smerte op, og da hun slipper min hånd igen, har jeg fået den nøgle, som jeg fremover vender tilbage til for at finde perspektiv og mening, hver gang krisen tager mig ned igen. Hvilket den gør helt ubesværet de næste mange måneder. Men for hver gang knap så langt ned som gangen før. Og for det er jeg hende dybt taknemmelig. 
 
Krisen startede med en anmeldelse.  
 
Én anmeldelse.  
 
Én.  
 
Den 7. marts 2014 udkom jeg med bogen Ladycool. Dit køn er en styrke, brug det!
 
Det er min femte bog og handler om moderne kvindelighed. Gennem selvbiografiske historier og med inddragelse af min mors og bedstemødres liv ville jeg vise, hvordan vi som samfund og som enkeltindivider har brug for at højne den synlige værdi af det arketypisk feminine.
 
Fordi vi helt åbenlyst er på vej ind i en æra, hvor især relationelle egenskaber, helhedsfokus og integration er i høj kurs, hvilket traditionelt har været kvinders domæne, frem for en produktiv, lineær og hierarkisk tankegang, som indtil nu har domineret, og som har bragt os så langt, som vi er nu.
 
Jeg vidste, at jeg ved at skrive om køn og samtidig blotlægge mig selv på den måde gjorde mig sårbar, både som forfatter og privatperson, men da mit sigte med bogen også var at sætte spot på nogle af de tabuer, som kvinder lever med, var jeg indstillet på risikoen.  
 
Foromtalerne havde været meget positive. Jeg var fortrøstningsfuld.  
 
Indtil den søndag morgen.....

...hvor jeg gik gennem støvregnen for at komme til benzintanken for at hente søndags-Politiken, der bragte den første rigtige anmeldelse af bogen.
 
Uroen havde forplantet sig i løbet af gåturen, så da jeg endelig nåede skydedørene, spottede jeg straks dagbladene, gik direkte hen til hylden, greb avisen, betalte for den, nåede at slå op på bogtillægget og finde min anmeldelse, før jeg ramte udgangen.
 
Den fyldte en hel side og var domineret af et stort billede af mig siddende på en bunke bøger og skokasser.  
 
To hjerter. Ud af seks.  
 
Den indre uro blev indfriet. Jeg lagde avisen på en hylde med spillekuponer og strøg igennem den. Ordene hobede sig op i mig, fyldte mig ud indefra, maven blev kold, hjertet trak sig sammen, lungerne lukkede sig halvt; ordene føltes som en forgiftning, der fandt alle de små veje ind til de hemmelige lagerrum af mindreværd og vakte dem til live igen, og jeg husker, at det føltes, som om jeg bare faldt og faldt ned i et mørke, og lige inden det lukkede sig omkring mig, nåede jeg at tænke:  
 
Jeg ved, at dette bliver godt for mig, når jeg er kommet ud på den anden side af det!  
 
Da jeg var færdig med at læse, pakkede jeg avisen ordentligt sammen igen, lagde den ind mod kroppen, lynede dynejakken op, så avisen ikke blev våd, og bevægede mig ud i regnen igen.  
 
Anmelderen hudflettede både mig og bogen. Og han sluttede af med at skrive, at den da var et meget godhjertet projekt, men om jeg ikke bare kunne have skrevet en klumme i Alt for Damerne.  
 
Nogle måneder senere anbefalede han min bog som årets sommerlæsning i Politikens særlige ferietillæg, hvor alle anmeldere skulle fremhæve en bog, som de mente, folk burde tage med ud i sommerlandet og læse. Det viste sig, at han havde fået mange negative reaktioner på den første anmeldelse, mens hans nye viste både format og humor, så jeg skrev derfor til ham, om han ikke havde lyst til at interviewe mig på bogmessen, for vi havde da helt åbenlyst nogle ting, vi kunne diskutere.
 
Han skrev tilbage, at det ville han gerne. Men kunne ikke.  
 
Mellem disse to episoder havde bogen været på bestsellerlisten, solgt udmærket, fået fire stjerner i de andre anmeldelser og massiv presse, og jeg var blevet booket til langt flere foredrag, end jeg havde forestillet mig muligt med denne bog. Ifølge den plan over ønskede mål, som jeg havde lavet inden udgivelsen, var bogen en succes.  
 
Men inden i mig var der kun mørke. Og skam.  
 
Anmeldelsen blev starten på en indre vagabondering, hvor jeg rejste fra indsigt til indsigt og gennem en masse samtaler og research fik sat begreber og indsigter på det, jeg mener, er en af vor tids største samfundspatologier, nemlig succestyranniet.
 
Succestyranniet er mit begreb for det overordnede og ødelæggende pres, som de fleste af os oplever i hverdagen, fordi vi forsøger at være på en særlig måde og gøre nogle særlige ting, så vi har en oplevelse af, at vi kan følge med.
 
Følge med tiden. Samfundet. De andre.
 
Så vi kan bevise, at vi er en succes. Både over for os selv og de andre. Og at vi derfor har krav på at blive anerkendt af – og dermed har ret til at være inkluderet i – fællesskabet.  
 
Tyranniet ligger i, at det ikke nødvendigvis korresponderer med det i livet, der for alvor giver mening for hver af os. Og som derved ikke giver os en indre følelse af ro og tilfredshed.... Vil du læse prologen færdig? Så gå hertil
 
 
Test dig selv
Hvordan har du det liiiige med succestyranniet i dit liv? Jeg har lavet en test, så du kan finde ud af to ting:
 
1. Hvad du er drevet mest af: Succes eller fiasko
2. Hvad du har mest fokus på: Bidrag eller relationer
 
Du ender som en firkantet rød klat. Så er du advaret. Men den er til gengæld rigtig pæn :-) Og så får du også lidt gode ord med på vejen, så du ved mere om hvem du er nu. Og hvordan du kan udvikle dig i den retning, som du (måske) har lyst til.
 
Start testen her
 
 
On-line kurser
Der er mange - rigtig mange - der kæmper hver dag mod succeestyranniet og det har givet mig inspiration til at udvikle nogle on-line kurser. De er ikke færdige endnu, men snart. Så hvis du vil have et ping, når de er klar, så skriv dig op her
 
 
Og nu vil jeg forlade dig. For måske at læse anmeldelser. Af min nye bog. Man ved jo aldrig...måske giver de anledning til endnu en bog ;-) 
 
Kærlig hilsen
Emilia
 
PS: Vil du have budskaberne fra bogen live? Så kommer jeg gerne og deler mine tanker med foredraget Succestyranniet. Og vejen ud. 
 
PPS: Jeg er mor til 3 drenge i alderen 14-21 år, så de tilhører de to nye generationer, nemlig Y og Z. Har du - eller dine kollegaer (og chef?) selv brug for at vide mere om dem, så er foredraget Formålsgenerationerne Y&Z måske noget for dig. Hvem er de? Hvad vil de? Og hvordan får du det bedst med dem? Underholdende og informativt foredrag for alle. 

AKTUELLE ARTIKLER & TV

I går var jeg forbi Rådhuspladsen og blev interviewet af Ulla Essendrop om Succestyranniet. En af mine veninder kommer med afsløringer. Og jeg får lov til at slutte af med bogens måske vigtigste pointe :-) 
 
(Indslaget starter 33 min og 44 sek inde i programmet)

POP OP TIL HJERNEN

Verden er fuld af spændende mennesker, gode organisationer, skønne produkter og vidunderlige oplevelser! Her har du nogle af mine udvalgte til inspiration.
 
Jeg har vist den før. Men du får den igen. For det ER bare en af de mest geniale taler om, hvad succes og fiasko kan gøre ved os. Og det passer bare så fint med lige i dag, hvor min egen bog udkommer. Elizabeth Gilbert har prøvet begge dele - det er hende der med "Spis Bed Elsk"-monster successen. Men sådan har hendes liv jo ikke altid været. Mange år gik nemlig med noget helt andet... 
 
Frameld dig denne e-mail-liste