Se dette nyhedsbrev i en browser
GENYZ - Generationerne Y & Z / Gad du godt have Alexandra & Rasmus ansat? / Folkemødet på Bornholm / Masser af anbefalinger

GENERATION FRIHED & FORMÅL

Er du afhængig af de unge? Altså enten fordi du har nogen af dem i dit hus (og dit hjerte :-) eller fordi du har nogle ansat? Så er dette nyhedsbrev nok noget for dig. Især hvis du ikke lige fatter, hvad f..... der foregår i hovedet på dem. Og det er derfor, at jeg sender dig dette nyhedsbrev igen, for jeg kan se, at ud ikke har læst det...og nu håber jeg så, at du får glæde af det :-)
 
Generation Y (født 1980-2000) og generation Z (født 2000-2010) som jeg for nemhedens skyld forkorter til GENYZ, kalder jeg under et for formålsgenerationerne. For er der noget, som karakteriserer dem, er det netop, at der er et formål med alt hvad de gør. Ikke kun i den store forkromerede helhedens tjeneste, men lige så meget for dem selv. Så her adskiller de sig ikke specielt fra alle andre generationer af unge :-)
 
Jeg har imidlertid også givet dem et kælenavn, som umiddelbart kan virke meget mindre smigrende, nemlig FLOP-generationerne. Og der er faktisk kun ét bogstav i det ord, der er ansvarlig for, at de ikke bare kan kaldes for FLOP'ere, men også oplever sig selv som et flop. Bliver du nysgerrig, hvad det er for et af bogstaverne? Så læs videre...  
 
Formålsdrevne - F'et i FLOP
 
"Beslutningen om at rive rødderne op og gå selvstændig har været den bedste beslutning jeg nogensinde har taget. Jeg har aldrig haft det bedre, har aldrig haft så meget energi og overskud til andre, mødt så mange spændende mennesker, fået så mange ideer, læst så mange gode ting, lyttet til fede podcasts eller dyrket så meget crossfit, som jeg gør nu!”
 
Dette citat kommer fra Alexandra på 30 år, der i oktober rejste til Bali, sammen med sin 25 årige kæreste Rasmus, som hun havde mødt på det reklamebureau, hvor hun arbejdede.
 
Lige om lidt river de Bali-rødderne op og bosætter sig i en periode i Sydfrankrig, og til efteråret rejser de 3 måneder til USA. Inden alt dette tager de på ski i Japan. Hvilket nok også vil give dem nogle japanske kunder. På ganske få måneder har de formået at etablere deres internationale virksomhed Twentyfive & Thirty med kunder fra hele verden.
 
Uden at bruge en krone i markedsføring. Uden at alliere sig med en kapitalfond eller en investor.
 
De har hentet deres kunder gennem deres netværk, før de tog afsted, og siden har de hentet dem på en strandbar, i deres crossfitcenter og via Instagram. De har i dag kunder fra hele verden, som de plejer via mails og skype. Deres mål er at være en global virksomhed uafhængig af fysisk lokation. Og ja, de er der faktisk allerede.
 
Alexandra og Rasmus er Y'ere, den generation, der vægter formål og frihed meget højt. Og som i 2025 udgør 75% af arbejdsstyrken. Fra de var børn har de været pushet til selv at skabe deres egne chancer. Internettets adgang til alt på tværs af alt har en del af ansvaret, men det er de sociale medier og digitaliseringen, der for alvor har manifesteret det. Facebook, Snapchat, Instagram, Twitter har lært de yngre generationer, at de selv kan skabe sig en platform – uafhængig af en organisation - hvis de altså er dygtige nok til at skabe noget, som andre har lyst til at melde sig frivilligt ind i. Om det er en opdatering, der bliver delt tusindvis af gange, en film eller noget musik de oploader, eller om det er et fællesskab, som kan samle penge ind til en god sag er underordnet; det der betyder noget er, at generation Y er blevet tæsket ind i en selvforståelse, der kredser om initiativ. Og kommunikation.
 
At de er formålsdrevne handler nemlig ikke kun om, at de vil gøre det gode i verden.

....de vil i første omgang "bare" kunne se, at de der er et overordnet formål med det de gør. Også for dem selv! Og det er her, at vi kan genkende de unge som almindelige unge! De er hverken mere eller mindre narcissistiske eller egodrevne end alle andre tidligere generationer af de unge; de er "bare" unge, der skal finde deres plads i verden. 
 
Omnipotente - O'et i FLOP
 
Z'erne har i endnu højere grad en Y'ere....storhedsvanvid! De kan ikke forestille sig, at der er noget, som de ikke kan. Enten ikke kan gøre, få adgang til, lykkes med, påvirke, ændre eller noget der minder om. Med andre ord oplever de sig selv som omnipotente. Verden er virkelig deres og det interessante er, at der faktisk er mange af de unge, der kan enormt mange forskellige ting! Deres sind er kun småt begrænset, for gennem alle deres kontaktflader oplever de hele tiden, at det kun er dem selv, der sætter forhindringer op, hvilketinspirerer mange af dem til at kaste sig ud i sindssyge projekter...der lykkes! Og mange gange ikke lykkes...men det er de lidt mere ligeglade med end vi andre, for så finder de bare på noget nyt. Og mere. Og dog. Mere om det lige om lidt...
 
"Vi er meget bevidste om ikke at sætte os i en situation, hvor vi er nødt til at arbejde. Altså ikke forgælde os eller binde os til noget, hvor vi er fanget i at skulle arbejde for at holde en vis levestandard.”
 
Alexandra og Rasmus drømmer ikke om attraktive F1-lån, en børnehaveplads eller ansættelse i en stor global organisation (den skaber de jo selv!). De vil hellere selv bestemme hvornår (også på dagen) de skal arbejde og især hvem de vil arbejde for. Til gengæld er de meget fleksible af to årsager: Deres fag kan klares over de digitale medier. Og de er kun to personer. Når det er nødvendigt, henter de ekspertise hos andre; på den måde er de en uendelig stor organisation med en uendelig kapacitet og en uendelig varieret arbejdskraft med et uendeligt arsenal af kompetencer at trække pål Ressourcer som kunden ikke skal betale for, med mindre det er direkte knyttet til deres opgave.
 
Professionelle - P'et i FLOP
 
”Generelt er min oplevelse, at afstanden ikke gør så meget, så længe vi sørger for at være nærværende. Og med det mener jeg, at kommunikere tydeligt og være proaktive. Og så er vi heldige at komme fra en arbejdskultur med meget høj disciplin og professionalisme, hvilket er den feedback vi har fået fra alle vores kunder. Det er næsten som om, at nogen er overrasket over, at et lille tomandsbureau kan arbejde så professionelt :-)” 
 
En af de store ændringer vi kan se i udviklingen fra Generation X til GENYZ, at de har en professionel tilgang til nærmest alt i livet! Det at have en coach, en personlig træner, en stylist, en mentor, en parterapeut, en forældrerådgiver, osv er på ingen måde et særsyn for de unge. Samtidig bruger de helt naturligt deres netværk som rådgivere og også en masse fremmede, som de connecter med via grupper på nettet, så hvis der er noget, de skal kunne, starter de sjældent med "bare" at øve sig. De starter med at spørge og blive klogere gennem dem, der allerede ER kloge. 
 
GENYZere ser livet, som en prof aktivitet. Punktum. Og de er egentlig sjældent selv klar over, hvor meget de i virkeligheden dyrker den side af livet. 
 
Og hvis du har GENYZ'er ansat, skal du være meget obs på det, som Alexandra siger her. Det gamle paradigme handler om, at store organisationer sikrer en høj kvalitet. Det nye er, at professionalisme ikke har noget med størrelse at gøre, men derimod det, som GENYZ selv efterspørger: Nærvær. At være nær sine kunders opgaver, behov, ønsker og længsler. Med andre ord at være nær i relationen. Derfor er den fysiske afstand underordnet.
 
Så det, der karakteriserer GENYZ er altså, at de er formålsdrevne, omnipotente og professionelle. Så langt, så godt.
 
Men....og nu kommer vi til det element, hvor de kan knække livet. Nemlig L'et i FLOP.
 
Liket - L'et i FLOP
 
Fordi de er så forbundet med omverden gennem de sociale medier, er de også langt mere eksponeret end nogen andre generationer. Problemet er blot, at lige præcis her er de ikke professionelle. Og med det mener jeg, at de færreste har en psyke eller har lært, hvordan de skal håndtere, at de sætter sig selv i en situation, hvor de faktisk beder om at blive anerkendt og set af...."de andre". Hvem de andre så end er, for det er jo i princippet en hel masse fremmede.
 
De unge lever et liv, der er eksponeret i en grad, som vi aldrig før har set det - men fordi de er unge og fordi de sjældent har lært, hvad det vil sige, at gøre sig selv så sårbar, som de jo gør ved at udstille sig selv og gøre sig tilgængelig for mange, kan de blive ramt af afvisning, meningsløshed, selvhad og meget mere i samme skuffe.
 
Og det er en tragedie!
 
Derfor handler det om at hive L'et ud af ligningen. GENYZ skal lære, at det at være liket af alle er en dødsrute at bevæge sig ind på, og at de i stedet skal koncentrere sig om at vælge:
 
Hvem skal have adgang til mig?
Hvem skal have ret til at mene noget om mig, som jeg også tager ind?
 
L'et skal ud af FLOP. Helt enkelt. Så bliver de unge "bare" FOP'ere - og selvom det lyder virkelig mærkeligt, er det altså meget bedre :-)
 
Konklusion? Vi har nogle vildt spændende, videbegærlige, bidragende unge mennesker omkring os - brug dem alt hvad du kan på den gode måde ved at involvere dem.
 
I sidste uge holdt jeg et foredrag om GENYZ for Microsoft - og det var en fest! Det bliver helt sikkert en del af min portefølje af foredrag, men først vil jeg arbejde videre med det og teste det er par gange før jeg lægger det op op, som et af mine standardforedrag.
 
Står du imidlertid allerede nu og savner et foredrag om de unge, så skriv til mig
  
Der er mere info om de unge lige nedenfor...
  
Kærlig hilsen
Emilia
 
PS: Ses vi på FOLKEMØDET PÅ BORNHOLM? Jeg kommer til at være der i hele perioden og kunne du tænke dig et indlæg fra min side, så skriv til mig her

AKTUELLE ARTIKLER & TV

Jeg er blevet blogger på Huffington Post - og det føler jeg mig meget beæret over! Du kan læse mit første indlæg hos dem i linket.  
 
Lidt mere om Alexandra og hendes partner - med det vigtigste spørgsmål til sidst... 

POP OP TIL HJERNEN

Jeg støder hele tiden på spændende mennesker og organisationer, som jeg synes har meget at byde på - og det vil jeg gerne dele med dig. Her har du lidt forskelligt at vælge mellem. Og du er mere end velkommen til at tage det hele :D 
  
Danmarks bedste portal for personlig udvikling! Og den førende. Og den mest besøgte. Skal du have gode råd om at leve livet med kvalitet, er det her, du skal starte! Den har også et søster-site, Wise On Life, som er værd at kigge forbi. Her kan du finde inspiration til retreats, rejser og oplevelser. 
 
Hvis du er til astrologi, skal du booke en session hos Karl Aage. Punktum. Han er ikke bare vildt dygtig, han er også noget af det mest sympatiske du kan opdrive :-)
 
Min gode veninde, Dorthe Steenberg, er et meget spirituelt væsen og gift med Flemming, og sammen har de et skønt kursussted i Vordingborg. Hun tilbyder et malekursus, der er meget mere end et teknisk malekursus her til sommer - og hvis du går og tænker, at du trænger til et kreativt input til din sjæl, kunne det måske være lige noget for dig.
 
Min anden gode veninde Pernille Tranberg har startet en tænketank op omkring data-etik, som bliver et af de største buzzword i de kommende år. Skal du følge med, er det her, du skal følge med.
 
SXSW - The South by South West konference 
For nylig var der den store SXSW konference om film, musik og teknologi og i linket kan du høre et spændende foredrag om fremtiden for medievirksomheder - for det kommer til at påvirke os alle!
 
Vidunderlig TED-talk om hvad der driver originale tænkere. 
Frameld dig denne e-mail-liste