Se dette nyhedsbrev i en browser
EK og hekselandsbyer i Ghana // Hyld de ældre // Pop Op til hjernen

Når den erotiske kapital gør dig til en heks. Bogstaveligt talt!

Tusind tak til alle jer, der var med i går. Det var en fest!
 
I går holdt jeg helt særligt et gratis foredrag og I var over 150 mennesker, der mødte op til en aften, hvor Thomas Rex fortalte om personlig udvikling på internationalt niveau (Elevate 2015) og jeg om erotisk kapital...og det gik altså ikke stille for sig :-)
 
Nu glæder vi os til at komme til Århus den 29. oktober - og har du lyst til at tage med, kan du melde dig på lige her!
 
Erotisk kapital er for mange et befriende begreb, fordi det sætter ord og tanker på noget, som de fleste godt kan fornemme er sandt. Men som samtidig kan virke ret provokerende. Især fordi mange tror, at det mest af alt handler om at være ung, lækker og smuk. Og derfor bliver det overfladisk og uretfærdigt. Men det er altså langt fra sandheden. EK handler mest af alt om bruge sig selv til at løfte fællesskabet. Og det er fx ikke betinget af alder.    
 
Gennem generationer har vi været vant til at det var de smækre og lækre unge piger og kvinder, der løb med opmærksomheden, beundringen og begæret, men det er under forandring nu. Nu begynder især den vestlige verden at opdage voksne kvinders værdi; både som det stærkeste forbrugersegment af alle, og som en generel magtfaktor i samfundet. Også på det erotiske område, hvilket er temmelig provokerende for mange. Og ja, jeg kalder dem for voksne, for udtrykket ”modne kvinder” giver mig uflatterende billeder af noget, der er ved at falde af et træ...
 
Cougar-begrebet (voksne kvinder med unge elskere) er ikke engang noget vi taler om med hverken overraskelse eller (for nogles vedkommende) forargelse længere; i stedet bliver nyskilte voksne kvinder ofte spurgt, om deres nye elsker en ung en af slagsen. Som om det var en vare, man rev ned fra en hylde!
 
Kvinders værdi har gennem tiderne nemlig oftest været knyttet til deres reproduktionskraft. Så længe de kunne føde unger, var de noget værd. Og som gamle kunne de bruges som børnepassere, hvis de var nogenlunde fysisk i orden. Mænd, derimod, bliver kaldt sølvhanner, og får større status i kraft af deres alder alene, men får selvfølgelig denne status forstærket, hvis de samtidig sørger for at akkumulere højere og højere positioner og kapital gennem deres arbejde.  Og det sker jævnligt, fordi en mand automatisk får værdi ved at have erfaring (og i øvrigt kan reproducere sig selv lige til han dør!), mens kvinder længe fik højere status ved at være knyttet til det uskyldige og det ungdommelige.
 
Det er her – i skellet mellem erfaring og uskyld – at den nye forståelse af især kvinder finder sin plads. De skifter nemlig status fra at være has been til at være coming up, netop fordi de er erfarne. Og på trods af at de ikke længere repræsenterer en høj biologisk reproduktionsværdi. De vender derfor den traditionelle verden på hovedet, og udfordrer samfundets etablerede strukturer og sandhedssystemer. 
 
Men sådan ser det ikke ud i hele verden. I 2010 var jeg i Ghana med den humanitære hjælpeorganisation CARE Danmark, hvor vi blandt besøgte en såkaldt "hekselandsby". Under beskyttelse af en (mandlig) høvding, samler sig kvinder, ofte ældre, men til tider også yngre, som af deres egen landsby, og nogle gange egen familie, er blevet anklaget for at være heks.
 
Hver især af dem kunne fortælle hjerteskærende og så menneskeligt forargende historier, at man fik lyst til at gå ud gøre noget meget langvarigt ondt ved dem, der havde udsat disse kvinder for al den smerte. 
 
CARE gør dog noget mere bæredygtigt; de hjælper disse kvinder til at få sig en indtægt fx ved perlehønshold. Og ved at gøre en stor indsats for oplysning, så de på længere sigt er med til at ændre kulturen.
 
Man kan blive anklaget for at være heks på rigtig mange grunde, men det der er fælles for de fleste er deres højere alder.
 
En af de værste historier jeg hørte under mit besøg var Tachiras, som du kan se lige her nedenfor. Hun var blevet enke, men klarede sig så godt, at hun antageligvis spredte misundelse i sin landsby. Hun var traditionel healer og havde helbredt mange, og tjente så mange penge, at hun var økonomisk uafhængig og oven i købet havde råd til at bygge sig et hus. Samtidig var hun en kvinde, der ofte lod sin stemme høre.
 
 

 
Som enke blev hun forventet at gifte sig med en bror til hendes afdøde mand, og da hun nægtede det, fordi hun hellere ville tage sig af sine børn (og i øvrigt beholde sin egen formue selv), fik hun en hekseanklage på nakken. De mente, at hun havde magten til at sprede død og ødelæggelse alene ved sit blik, og derfor bankede landsbyen hende næsten til døde.
 
På mirakuløs vis overlevede hun, og kom til noget fjern familie, som dog ret hurtigt udstødte hende. Igen stod hun alene og var stadig maltrakteret. Derfra skaffede CARE hende et værelse i en anden landsby, men folk fra hendes gamle landsby fik nys om det, og opsøgte hendes nye bopæl, hvor de fortalte, at hvis hun kunne overleve sådan en omgang bank, så var det da helt sikkert, at hun var en heks.
 
Til sidst fik hun hjælp til at komme ned til sin søn, der bor i det sydlige Ghana. Og der bor hun endnu.
 
I Ghana er lidt ældre stærke kvinder en trussel mod samfundet; i Vesten er de ved at blive opdaget som et aktiv. Fælles for kvinderne er dog, at alderen er et tema. Og især hvis det knyttes til kvindens erotiske kapital, der stadig for mange er en provokation. Blot fordi det findes.
 
I går sydede det ganske enkelt af EK i rummet - og det var en kæmpe fornøjelse at mærke! Jeg føler mig helt overbevist om, at alle jer der var med, gik ud i verden og gjorde den til et bedre sted at være - fordi I gav jer selv mere til jeres omgivelser. Tak for det...for det er nemlig præcis det, verden har brug for. Mennesker der tør og vil bidrage med sig selv - fremfor at begrænse andre, som de altså stadig gør i Ghana.
 
God weekend - og god EK :D
Emilia
 
 
PS Husk at Thomas og jeg kommer til Århus den 29. oktober og holder foredraget om personligt lederskab og erotisk kapital. Du kan melde dig til her
 
PPS: Har du mere brug for at jeg kommer ud og holder foredraget Bliv rig, magtfuld og elsket med erotisk kapital. Lidt som Kurt Thorsen og Angelina Jolie eller et af de andre, kan du tjekke dem alle ud her  eller send mig gerne en mail herfra 

AKTUELLE ARTIKLER

Ruden er røggul, matteret og døren har et rundt messinghåndtag, som jeg med møje og besvær får drejet rundt. Min hånd er alt for lille til manøvren, men jeg presser på og pludselig går døren op. Bag skrivebordet, der står fjernt fjernt fra døren, rejser min far hovedet og drejer det i min retning, mens hans smil rammer mig og jeg registrerer hans markerede solbrune underarme, der stikker frem fra de opsmøgede skjorteærmer, hans kraftige sorte brillestel og ikke mindst øjnene, der kalder mig kærligt nærmere.

Dette er min første erindring om min far....

POP OP TIL HJERNEN

 
Hvis du kan, så grib chancen for et personligt transformerende retreat i 10ende potens med den unikke og fantastiske Roxana Kia: Mindfulness og kraftfuldt indiansk energiarbejde i den mest smukke natur ved Ægæerhavet den 6.-11. oktober. Ville ønske jeg kunne tage med!
 
Tænketanken Mandag Morgen har sammensat et meget klog gruppe af mennesker, der forstår, at vækst faktisk kommer af velfærd. Og at det derfor ikke er hinanden modsætninger...et dødssygt gammeldags dogme. Super artikel!
 
Sådan tweetede Justine Sacco til sine 170 følgere før hun steg omborg på flyveren. 11 timer senere åbnede hun sin telefon igen og blev mødt af denne besked fra en skolekammerat, som hun ikke havde haft kontakt med i årevis: I am so sorry this is happening to you! 
Hvad der skete hende, kan du høre om i denne fantastiske TED-talk af Jon Ronson, hvis budskab vi alle skal have tatoveret i hjernen og hjertet!
 
Fra en af mine ynglingssites,The School of Life, får du her en speed-dating med begrebet succes
Frameld dig denne e-mail-liste