Se dette nyhedsbrev i en browser
"Får jeg sex i de her sko?" i Odense i aften // Vi kan alle korrumperes // Eksamensopgave på CBS Bestyrelsesuddannelse om OW Bunker // Hvor vækstklar er din forretning? // Når livet ikke går som vi planlægger // Fra fuck til fest! // To dejlige damer: Frances & Maggie

Når vi ikke ved, at vi bliver bedraget...

I 1991 solgte jeg min hvide Mazda 323 til Stein Bagger og fik en check. En aften i december 2008 sad jeg og så nyhederne og udbrød pludselig: "Ham kender jeg!!??!!" Historien om IT-Factory var igang med at blive rullet ud og et grumset billede af Bagger tonede frem, mens speakeren fortalte, at det her var Danmarks mest efterlyste mand. Jeg sad noget befibbet og fordøjede, at den mand, som jeg havde trænet med oppe i det næsten legendariske træningscenter, Sporting Health Club, hvor Svend Ole Thorsen og de andre 80'er bodybuildere havde slået deres muskler, og hvor Arnold Himself havde været på besøg flere gange, viste sig at være en forbryder. Og at det var ham, jeg havde solgt min bil til en hel del år tidligere.

Iøvrigt er svaret på det spørgsmål, du måske sidder med: "Ja, der var dækning på checken!"

Kunne du korrumperes? 

I disse valgtider, hvor vi må trækkes med Løkkes Panorama/underbukse/bilag/GGGI-sager og Helles løftebrud/betalingsring/skatte-sager endnu engang, tænker jeg, at dit spontane svar selvfølgelig er nej. Vi lever i et af verdens mindst korrupte lande med den højeste grad af tillid mellem borgere (78% af danskerne mener, at vi kan stole på de fleste mennesker, mens kun 3% af brasilianerne mener det samme) og vi har en klar selvopfattelse af, at vi er gode og lovlydige borgere. 

Men....det tror jeg nu alligevel godt, at du kunne. Og det er ikke for fornærme dig, at jeg skriver sådan, men fordi jeg tror, at vi alle under de "rette" omstændigher, er modtagelige for korruption. Hvis det fx er for at redde et menneske, der betyder meget for dig. Eller for at redde din fremtid. 

Spørgsmålet er blevet højaktuelt for mig, både med udskrivelsen af valget - og fordi jeg lige har afleveret en opgave om OW Bunker, som en del af min eksamen på CBS Executive Bestyrelsesuddannelsen. Igennem snart et halvt år har vi været 40 elever, der er blevet professionelt tæsket igennem samtlige større emner, som en bestyrelse skal forholde sig til og gennem et sammenrend af spændende cases, der har været forbi vores skarpe øjne (ahem!), har vi kunnet sidde og brillere ved at være så meget klogere end de oprindelige ledere og bestyrelser, der var ophav til de cases. Så langt, så godt.

Men så kom eksamen. Og min gruppe trak OW Bunker-sagen. Nu har vi hver især nogle forskellige styrker, og lad mig bare indrømme det: At fluekneppe (undskyld!) et regnskab er ikke liiige min spidskompetence (selvom jeg da klart er blevet bedre til det med kurset!) og at kende alle fondsbørsudtryk og iøvrigt værdiansætte en virksomhed og kende til emissionsregler og børsprospekter og warrants og optioner og mere i samme skuffe, er så heller ikke det, der normalt holder mig vågen om natten.

Men det skal jeg ellers love for at det har gjort, siden jeg trak opgaven!

Min medstuderende Ms GJ, som modsat mig er super skrap til tal, havde til gengæld trukket en opgave "hvor der ikke er ET ENESTE TAL!!! Den handler KUN om KULTUR - og hvad skal man sige om det?!" som hun sagde, med klar desperation i stemmen. Selvfølgelig overvejede vi at bytte i mørket. Selvfølgelig. Nåmen, i stedet gik vi på med krum hals - og jeg må sige, at nu hvor opgaven er afleveret og jeg kender ALT (!) til OW Bunker-sagen, er jeg super glad for, at jeg gik kæmpede mig gennem skærsilden. For sikke en fæl historie!

Det besynderlige var, at jeg samtidig havde kastet mig over den nyeste bog om Nordisk Fjer skandalen, Bedraget af Charlotte Langkilde. Jeg havde lånt den på biblioteket som lydbog, så jeg hørte den hele tiden i bilen på vej til og fra foredrag og børnehentning - og måske er det min nørdede side, der tager over, men den er lige så spændende som en krimi! Og langt mere uhyggelig, fordi historien er sand. Hvis bogens konklusion passer, er der begået et forfærdeligt justitsmord, som staten - og i endnu højere grad Bagmandspolitiet - burde rette op på. Men endnu værre var det at få serveret, hvor ustyrlig psykopatisk hovedpersonen Johannes Petersen var - og hvordan han kunne manipulere med folk.

Når man læser den slags historier, tænker man altid (jeg gør i hvert fald :-) at den ikke var gået med mig! Jeg er helt sikker på, at jeg havde kunnet gennemskue ham. Altså at han var bundrådden. Og jeg havde i hvert fald ikke ladet mig besnakke ind i bedrageri. He he - ja, den er god med mig...og dig! Risikoen er, at vi også kunne blive lette ofre for en ægte psykopat, hvis bare de fandt de rigtige knapper at trykke på. 

Nu kender vi endnu ikke hele sandheden om OW Bunker, men det vil med tiden komme frem, hvem der stod bag svindlen. For svindel er det altså. På bedste brugtvognsmaner forsøgte de nemlig at sælge noget, der skulle ligne en virkelig god stabil familie-Volvo med turbo, der har overholdt samtlige serviceeftersyn på autoriseret værksted, men som i virkeligheden var en 30 år gammel fransk bil fyldt med rust og hvor al den elektronik, der ikke var der, var gået i stykker. Med andre ord: De solgte en løgn til de 20.000 aktionærer, der lod sig besnakke af en gammel familiehistorie og et stabilt børsprospekt, der dækkede over en korrupt forretning. Hvilket ikke er underligt, for historien var troværdig og så godt ud. Selvom det jo var et fata-morgana. Som det du ser nedenfor.


Det der undrer mig mest ved den slags sager om korruption er, at folk der gør den slags ting må tro på, at de ikke bliver opdaget. Hvilket er virkelig underligt ud fra en logisk betragtning, når man tænker på, hvor store - og dermed hvor meget attention - virksomheder som Nordisk Fjer og OW Bunker er. Det skyldes nok det blafrende storhedsvanvid, som de fleste mennesker, der begår den slags handliner, lider af. De tror simpelthen fuldt og fast på, at lige de ikke bliver opdaget, for netop de er så meget smartere end alle os andre. På den anden side ved vi jo heller ikke, hvor mange store korruptionssager vi ikke har opdaget. Tænk bare hvis det viste sig, at Mærsk var gennemkorrupt! Det ville vist virkelig komme bag på alle. Og blot for god ordens skyld må jeg hellere skrive, at jeg på ingen måde anklager dem for at være det. De er bare det mest usandsynlige eksempel på en korrupt dansk virksomhed, som jeg kan komme på.

Når jeg bliver inviteret ind i virksomheder og organisationer for at lave forretningsudvikling eller hjælpe med en branding- eller kommunikationsstrategi, er det første jeg får afklaret: Hvad bidrager I med? Og dernæst: Ud fra hvilke værdier gør I det? Hvis ikke deres bidrag (som er det, der får os andre til at købe dem) og deres værdier er tæt koblet til deres forretningsstrategi, vil de aldrig for alvor kunne lette. Kultur er kodeordet. Det er det, der for alvor skaber en virksomhed og en organisation. Og alle de skabe, som vi som privatmennesker også står i: Ægteskabet. Forældreskabet. Venskabet. Desværre er der alt for mange, der stadig tror, at kultur og tidsånd bare er sådan noget floffy noget, der er svært at bruge konkret i både en organisation/virksomhedsstrategi - eller et ægteskab og en familie.

De tager fejl. Meget fejl! 

Kultur æder nemlig strategi til morgenmad, med et kendet citat. Strategi kan være alt fra at ville være markedsledende til at man lever sammen til døden os skiller. Strategi er de tanker vi gør os om vores fremtid, men vi når bare aldrig den fremtid, hvis ikke vi ved, hvilke værdier vi gerne vil basere vores bidrag ind i fællesskabet med. 

Nåmen - tilbage til dig :-) 

Kunne du korrumperes? Giv det lige en ekstra tanke, for jo mere du er bevidst om, hvor og i hvilke situationer du kunne være modtagelig for at slække på dine værdier, jo mere opmærksom vil du være, hvis djævlen prikker til dig og frister. Og så kan du lettere takke nej.

Jeg ved, at jeg kan. Især hvis det handler om mine børn. Både når det går udover dem. Og når de får mig overtalt til at gøre præcis det, jeg ellers havde lovet mig selv, at det ville jeg aldrig give efter for! :-)

PS Trænger du til at udvikle din forretning? Skal du lave et pitch på en ny kunde? Eller har du brug for en ny kommunikationsstrategi? Så ring eller skriv gerne. Jeg arbejder også sammen med mange dygtige mennesker, så du kan få et helt hold med dig, hvis det er hvad du har brug for.

PPS: Har du mere brug for en peptalk ind i virksomheden eller en konference, så kan du booke mig til det foredrag, der passer dig bedst. Tjek dem ud her  eller send mig gerne en mail herfra 

AKTUELLE ARTIKLER

I sidste nyhedsbrev skrev jeg om familiens tur til USA, hvor jeg pludselig blev alene med fire børn og en kæmpekasse af en motorhome. Hvad der egentlig skete bagefter og hvordan jeg kom videre, kan du læse om i denne Femina-klumme. 

Nogle gange tror man, at  man har forstået, hvordan tingene er. Indtil man pludselig opdager at de i virkeligheden var helt anderledes. Mit 2014 troede jeg var et gedigent møgår, men så satte jeg mig ned og gik året igennem og opdagede...

BLANDEDE BOLSJER


To fantastiske serier med stærke kvindelige hovedroller i. Begge fra HBO. Nyd Maggie Gyllenhaal og Frances McDormand i stjerneroller. Den ene meget politisk og med trendy mellemøstkonflikt som driver; den anden som crancky old woman, der pludselig finder...ja, hvad finder hun egentlig?
Frameld dig denne e-mail-liste