Se dette nyhedsbrev i en browser

NÅR LØGNEN STYRER DIT SELVVÆRD


I sidste nyhedsbrev fortalte jeg, at reklamebureauet Envision i 2011 lavede en undersøgelse, der viste, at 37% af de kvindelige deltagere indrømmede at have løjet for sig selv i løbet af den seneste uge, mens 35 % indrømmede at have løjet for andre i samme periode. Og hele 9 ud af 10 af både kvinder og mænd mente, at kvinder lyver.

For mænd siges det, at tallene er nogenlunde de samme.

Personligt tror jeg dog, at tallene lyver. Jeg tror nemlig, at de er højere! Og at folk lyver sig mindre løgnagtige, fordi de jo så skal indrømme noget, som vi alle skammer os over at gøre. Men som vi også alle sammen gør!

Og hvad lyver vi så om?

Denne gang står kvinderne for skud. Jeg har nemlig i forbindelse med min bog LADYCOOL læst en masse undersøgelser om kvinders løgne, og har sat dem sammen og derigennem fundet frem til kvinders 5 mest udbredte løgne. Og giver dig også her en forklaring på, hvorfor vi lyver så meget om det, vi nu engang lyver om.

Hvis du er en mand, får du hermed et enestående indblik i hvorfor kvinderne omkring dig lyver - og hvordan du kan hjælpe dem med at holde op :-) Nederst i artiklen får du også mænds mest udbredte løgn - gad vide om du kan genkende den?

Hvis du er kvinde, kan du jo tjekke ud, hvilke - om nogen - du selv bruger. Og tænke over, om det mon ikke er på tide at holde op med at gøre det og istedet tillade dig selv at være præcis den du er!

So...here it goes: Her er kvinders 5 mest udbredte løgne! Og jeg har givet dem farver, så den hvide løgn ikke får lov til at stå alene....

5. "Mig?? Ja, jeg har da kun været i seng med fem mænd. Dig inklusive!"
Dette er ifølge flere undersøgelser (og dem findes der mange mere eller mindre lødige af) sådan cirka den femte mest brugte løgn hos kvinder. Vi lyver simpelthen om antallet af partnere vi har været i seng med. Og det i sig selv er mindre interessant, end hvorfor vi synes, vi skal lyve om det.

Jeg kalder det for en rød løgn – fordi den er knyttet til følelser. Flere følelser.

Den ene er følelsen af ikke at være ok, hvis man som kvinde har haft mange seksuelle partnere. Så er man stadig lidt billig, let på tråden, et forsuttet bolsje (fortsæt selv!) og det mærkelige er, at denne opfattelse stadig eksisterer side om side med Lady Gaga, Rihanna, Madonna, Scarlett Johanneson og mange flere kvinder, der både udstiller deres seksuelle side meget eksplicit og samtidig kommunikerer åbent om deres forhold til sex og hvor meget det betyder for dem.

Altså kæmper mange kvinder stadig mod forestillingen om, at vi grundlæggende ikke ejer vores seksualitet, men stadig skal lade kulturen (især mænd?) dømme, om man er ok, hvis man lever den ud på en måde, hvor man har mange skiftende partnere. Loyalitet, dyd og eksklusivitet er altså stadig værdier, der er knyttet til en kvindes sociale valør, selvom vi ikke længere i praksis er afhængig af en mands godkendelse, for at opnå social beskyttelse og tilhørsforhold.

Men løgnen er rød fordi den går videre end vores egen følelse af værdi. Den breder sig også til et hensyn til manden, så han ikke føler sig truet af andre mænd og deres formåen.

Dermed er det også et spørgsmål om at vise empati overfor mandens selvopfattelse og selvværd, hvilket er klassisk social kvindeadfærd. Det handler om at få ham til at føle sig så god og godt tilpas som muligt, fremfor at slynge ud, at man jo har en hel del erfaring på det område, og i øvrigt forventer sig noget af ny oplevelse, hvis ellers han skal leve op til tidligere eventyr! Det er sjældent det bedste oplæg til en hyggelig nat, selvom mænd jo i høj grad er drevet af et veludviklet konkurrencegen.

Vil du befri en kvinde for røde løgne, handler det om at turde italesætte de følelser, der virkelig er på spil fremfor at forsøge at vise glansbilledet. Det skaber identifikation og beundring hos andre kvinder, der udmærket kan genkende det, og vil være med til at fjerne nogle af de tabuer, der stadig hersker omkring disse løgne.

4. "Nej da – den er ikke ny!"
Du har allerede gættet, hvad jeg taler om. Uanset hvilket køn du er. Og ja, det handler hverken om en grill til familiehaven eller et superergonomisksikkerhedsoptimeret børnesæde; det handler naturligvis om tøj og sko.

Jeg giver den farven grøn, fordi den er knyttet til vores sociale forventninger. Og mest til de sociale forventninger, der er til kvinder i parforhold og med familie. Et af nøgleordene er omsorg. Forstået som omsorg for andre, ikke for sig selv.

I flere omgange har jeg holdt et foredrag i samarbejde med Ældre Sagen om det man kalder for sandwichgenerationen; altså den generation af voksne, der er klemt mellem egne børn og plejekrævende ældre i familien. I starten beder jeg deltagerne om at skrive en liste over alle de mennesker, som de tager sig af i hverdagen. Antallet varierer meget. Og du kan selv lige nå at hoppe med på vognen: Prøv at lave en mental liste over dem, du tager dig af i din hverdag?

Fælles for (næsten) samtlige er, at de glemmer at skrive sig selv på listen! Også dig? Man husker naboen med den gøende hund, marsvinet, mandens fjerne gigtplagede tante og barnets lugtende legekammerat, men man glemmer sig selv. Man er i dette tilfælde i stor udstrækning lig med "hun". Kvinder anses populært for at være den sociale lim i vores samfund, fordi en stor del af deres adfærd og bevidsthed er centreret om at få det sociale til at glide godt.

De sociale løgne er dog under udvikling, fordi kvinders position i samfundet er under ændring. Derfor ser vi også, at flere og flere kvinder ikke har noget problem med at bruge penge på sig selv – om det er sko, tøj eller kurser og rejser.

Alligevel er der stadig en vis skam og undskyldning forbundet med sådanne handlinger, og derfor er grønne løgne interessante at arbejde med, fordi de er med til at udvikle vores samfund på flere parametre. Jo færre grønne løgne kvinder fortæller, jo mere et gennemsigtigt og socialt frit samfund vil vi få. Og jeg vil lige skynde mig at tilføje, at også mænd fortæller alle disse farver løgne, bare med andet indhold, og derfor gælder det samme for dem.

3. "Jeg vejer kun 58 kg!"
Titler, ure, biler og sportsudstyr (alt fra racercykel til speciallavede golfkøller) er traditionelt nogle af de mest udbredte statussymboler blandt mænd. For kvinder er det føromtalte sko, tasker – og vægten!

Da Posh blev til Victoria Beckham, blev hun også til en såkaldt size 0, en vægt af fatamorganiske dimensioner for de fleste almindelige kvinder, men et opnåeligt ideal for andre WAGS (wives and girlfriends af fodboldstjerner) der har adgang til personlig trænere, diætister og kokke og muligvis drevet af en angst for at blive dumpet offentligt med ydmygelse på. Hvilket vi så med al tydelighed, da Rooneys kæreste Coleen gik fra en tilgængelig kvindestørrelse til at have omkredsen af en fodbold som talje. Og det samme har vi faktisk været vidne til dengang vores kronprins fandt sin prinsesse i Australien.

Mens bevidstheden som kändis og forbillede stiger, falder vægten støt. Måske er det derfor, at dette er den tredje mest brugte løgn for kvinder. Og derfor at det er ordet "kun" der er det vigtigste i sætningen, og ikke selve vægten.

De blå løgne er statusløgne. Status handler om at sikre sin plads i det sociale hierarki, og afhængig af tilhørsforhold til en gruppe, er der forskellige symboler, der giver en den eftertragtede status. Det kan være helt materielle ting som de føromtalte sko og tasker, til noget mere immaterielt som en vægt eller en særlig viden om et bestemt fag. Indenfor akademiske kredse er det nogle andre symboler end dem i et hiphopmiljø der vil kunne give status, og jonglerer man forkert med symbolerne, afslører man sin egen uvidenhed og dermed falder man automatisk i status.

Kvinders status er stadig meget knyttet til skønhed. Og frugtbarhed. Mere end intelligens og dygtighed. Og ja, også selvom vi skriver 2014.

Den ekstreme er den gamle, grimme, ugifte og barnløse prinsesse, der har en status under nulpunktet. Fordi hun på ingen måde lever op til nogle af de forventninger der er en til en prinsesse, som ellers anses for at være et smukt, ungt og uskyldigt væsen, der først lever sit livsformål ud, når hun er blevet reddet og afhentet af prinsen til et liv som hustru og mor.

Kvinder skal både være smukke frugtbare og elskelige for at være en fuldbåren succes, og en kvinde der er grim, ugift og barnløs kan være nok så dygtig og have det mest imponerende CV, uden at hun på den måde for alvor kan kompensere for sin manglende sociale status i de tre andre områder. Hvilket er temmelig skræmmende at tænke på, når vi nu ved, hvor ligestillede kvinder ellers er.

Nye statusløgne hos kvinder handler om opgaver på jobbet, frynsegoder, forretningsrejser og uddannelser/kurser. Men også fx at turde indrømme, at man benytter sig af hjælp i huset, om det er en au-pair eller "blot" rengøring. Frivilligt arbejde er også et af de nyere områder, hvor kvinder kan vælge at ville pynte på sandheden, og her er der ikke kun tale om festudvalget på skolen; hellere aftenarbejde på "Reden" på Istedgade eller i et suppekøkken juleaften.

Den store kamp kvinder komme til at udkæmpe de næste mange år er, at det kvindelige får samme status som det mandlige i samfundet. Ikke bare i ligestillingsmæssig sammenhæng, men i grundlæggende værdisætning. Og det er så småt i gang, men så længe det er værre at være en tøsedreng end en drengepige, er der et arbejde der skal gøres. Til fordel for begge køn.

2. "Jeg missede dit opkald!"
Dette er den næstmest brugte løgn blandt kvinder. Og mon ikke vi alle kender den? Jeg kalder den for den lyserøde løgn, fordi jeg ser den som en meget romantisk løgn.

Kvinder skal være kærlighedens muse, kærlighedens agent, og når man screener folk fra i opkald, er der ikke meget ubetinget kærlighed over det. For nogle er det direkte det modsatte. "Uha – ham gider jeg ikke at snakke med lige nu. Senere. Måske!"

Men det gælder ikke kun ens partner eller date, det gælder også ens mor, veninde, kollega eller i meget, meget sjældne tilfælde ens barn. Det kan være et udtryk for konfliktskyhed, og er det helt sikkert også i flere tilfælde ("Åh nej – ikke igen! Jeg orker ikke mere klynkeri om hendes gamle kæreste!"), men det har også meget med vores forventninger til os selv om ikke at såre andre.

Bevidst.

Så vi lyver hellere lidt, og kan pludselig ikke høre telefonen eller modtage sms'er, selvom vi står midt i byen og der er fuld dækning overalt og 98 % batteri. I hele det sociale aspekt er kvinder også knyttet til nærhed, og at vælge en person fra, der ringer for at få den nærhed, virker forkert, selvom man har verdens bedste undskyldning ("Jeg stod lige og var ved at betale i Netto!").

Romantik og kvinder er uløseligt forbundet, fordi kvinder normalt gerne vil knyttes til kærlighed og gerne opsøger at opleve det – i en eller anden form, uanset om det er i virkeligheden eller gennem en film eller en bog.

Romantiske løgne kan være virkelig farlige, fordi de kan fastholde kvinder (og mænd) i dårlige relationer i årevis, og derfor er det ret virkningsfuldt at analysere sine romantiske drømme og se, om de blot kan kategoriseres under almindelige hvide løgne, eller om de virkelig skal opgraderes til at være lyserøde – for så skal der nogle rigtige ændringer til.

Der er en tendens til, at romantik bliver en smule latterliggjort og anses for at være lettere overfladisk, fordi det jo altid ender godt. Det mange glemmer er, at romantik har drevet pigerne mod at blive kvinder siden de overhovedet vidste, hvad lyserødt er. Derfor er de, der tager det romantiske alvorligt og gerne bruger det positivt, anerkendende og meget gerne også med humor, kan nå langt i at frigøre kvinderne fra de romantiske begrænsende løgne. Og resultatet kan meget let være en stor dybde og stamina ift at turde elske ret betingelsesløst.

Og tadaaaa!! Kvinders mest brugte løgn:

1. "Nej, jeg er ikke sur!"
En løgn der giver de fleste mænd nervøse tics. For har han først taget sig mod til at spørge, på baggrund af en svag fornemmelse af, at "noget er galt", ved han også, at hvis dette er svaret, så er det lige før helvede bryder løs – fordi han har overset et eller andet meget vigtigt, som han burde have lagt mærke til, husket, gjort.

Det er samtidig den mest udbredte løgn blandt kvinder. Kvinder lyver altså mest om hvordan de i virkeligheden har det, og derfor kalder jeg det for en gul løgn, knyttet til falskhedens farve. Og tager vi den et skridt højere op, handler det grundlæggende om en livsløgn. I stedet for at stå ved, hvordan hun har det, lyver hun om det og håber på to ting:

1. At det ikke bliver opdaget, og at hun på magisk vis bliver glad igen, fordi det viser sig slet ikke at være vigtigt for hende. Eller

2. Den anden gætter hvad der i virkeligheden er galt og fikser det.

Det er denne sidste reaktion, der giver mænd tics, for desværre oplever mænd lidt for ofte, at når de så spørger ind til, hvad der er galt, får de svaret: "Ja, når du ikke selv kan gætte det, kan det også være lige meget!" Og så røg den hyggelige aften, weekend og selv ægteskab, hvis det her sker lidt for ofte.

Det tragiske bag denne løgn er, at det hele bunder i manglende selvværd. At kvinder ikke tør vise og udstille deres ægte følelser, hvis de følelser er båret af sorg, vrede, desperation eller aggression.

Mange kvinder (ja, ok – på nær de, der er med i Fra lækker til love – men tæller det overhovedet?) har lidt udfordringer med at være krævende eller besværlige på en måde, hvor de med god ret og kærlig omsorg forventer, at de kan have ret i det, de nu engang føler.

For kvinder skal helst føle glæde, varme, overskud, kærlighed for sine nære omgivelser. Ikke bare manden, men også børnene, veninderne, resten af familien. Hvis kvinder var sikre på, at deres følelser ville blive taget alvorligt, ville mange af disse udbrud aldrig blive sagt højt; i stedet ville de blive erstattet af en fortælling eller en klar besked om, hvad man var gal eller ked af, og derefter kunne så følge en dialog om, hvad der gik forud for denne følelse, og hvad der skal til, for at hun får det godt igen.

Løgne kan være lig social overlevelse. Yes. Men jeg vil dog alligvel opfordre alle til at holde op med at lyve sig selv bedre - for derigennem gør man inddirekte sig selv forkert, som den man allerede er. Og det tjener ingen. Slet ikke dig selv.

Hey - og hvad med mændene?! Ja, de lyver jo også. Og deres mest udbredte løgn er denne:

"Næh, der er ikke noget galt!" Sådan er vi så ikke så forskellige alligevel. Men mænd fortæller denne løgn, fordi de ikke orker balladen.... :-)

kh og fortsat god sommer
Emilia

PS: Vil du selv opleve foredraget LADYCOOL. Dit køn er en styrke - brug det! så skriv/ring til mig. Det giver altid spændende diskussioner og vi får også leet en hel del af os selv undervejs...
Frameld dig denne e-mail-liste