Se dette nyhedsbrev i en browser

KÆRE DU


Hvordan får vi mest muligt ud af den kommende vækst?

Det er et af de helt store spørgsmål, som mange virksomheder stiller sig selv i dag. Men det spørgsmål er lige så relevant for dig som privatperson! For væksten er på vej - og det kan vi alle få utroligt meget godt ud af. Mere frihed. Mindre stress. Mere overskud. Ikke bare økonomisk overskud, men også overskud til mere nærvær, mere kreativitet, bedre relationer osv. Jeg har lavet en model, vækstcirklen, der viser hvad du skal være obs på, så du ender indenfor cirklen - og ikke udenfor. Som fx Qvortrup. Og Lars Løkke. Læs mere nedenfor.

Min bog, Ladycool, er blevet fantastisk modtaget, og det har givet mig lyst til at prøve noget nyt, nemlig saloner, og også tilbyde noget særligt til kvindelige ledere. Og så har jeg sammen med professor Svend besøgt bla. en sexklub, en katolsk præst (dog ikke samtidig!), Mombasa og en gruppe mennesker, der nyder at hænge i kødkroge. Det kan du læse om til sidst.

Men lad mig starte med de magtfuldkomnes fald. Som Henrik Qvortrup. Andre tidligere Aller-chefer. Lars Løkke. Jo, jo, også Lars Løkke faldt  - men er bare ikke blevet liggende! De har meget til fælles med arbejdsløse og kriminelle bander. Alle parter befinder sig nemlig udenfor den cirkel, som jeg kalder for vækst-cirklen. Og som vi skal dyrke, hvis vi vil sundt og bæredygtig ud af krisen og istedet satse på langsigtet vækst.

Det gælder alle...organisationer, virksomheder, ledere - og som sagt også dig som privatperson.

Vi er nemlig godt i gang med at sige farvel til krisen; den krise der næsten er blevet fejret som en fest, alle skulle deltage i. Og som for manges vedkommende har føltes som en dyne henover livsglæden, kreativiteten og modet til at gøre noget andet end det helt sikre.

Er du en af dem, der trænger til at ånde frit igen og tro på håbet og fremtiden, så er det NU!

Det startede faktisk allerede for flere år siden, hvilket jeg beskrev i min forrige bog fra 2009, Farvel egofest - og goddag til formål og fællesskaber, som er mere aktuel end nogensinde før! Den fortæller nemlig om de nye typer af fællesskaber, som dominerer i dag. Og som giver os et godt grundlag for at skabe en ny form for vækst på nye betingelser. Men selvom bogens hovedpointer stadig er super relevante for vores tid lige nu, er der også god mening i at se, hvilken virkelighed der er ved at ramme os her efter krisen - og det er hvad jeg er igang med at undersøge.

En af de helt nye udfordringer for vores demokratiske samfund er, at de sociale medier og de afgående autoriteter i samfundet pludselig har gjort plads til langt flere mennesker, der af den ene eller anden årsag opfatter sig selv som magtfuldkomne. Og det stiller nogle helt nye krav til os. Både til ledere, organisationer og os selv som personer.

Som enkeltindivider bliver vi i stadig stigende grad nødt til at have en ret sikker indre moral og etik, som kan styre os igennem et liv i det, som vi kan kalde det flydende samfund; den type af samfund, hvor uskrevne regler, autoriteter, hierarkier, normer, institutioner mm slet ikke er så dominerende og retningsgivende, som vi har været vant til før - hvorfor vi selv skal styre os selv mere. Lars Løkke er et fint eksempel på en mand, der lykkes meget dårligt med det.

De magtfuldkomne er alt fra Instagram-fænomenet Benjamin Lasnier til Henrik Qvortrup, der sætter sig selv udenfor almindelig menneskers systemer og tror sig større end det, fordi de enten er låst fast på at opnå et resultat (stort oplagstal) eller ser sig blinde på, at de har et enormt antal følgere på de sociale mediere og derfor får et folkeligt mandat til at være noget særligt udenfor rammerne (Lasnier på 14 år!).

Samtidig er der også flere og flere der både føler sig - og reelt også er - magtløse, fordi de ganske enkelt ikke forstår den tid de lever i og det komplekse samfund de er en del af. Arbejdsløse der ikke kan få lov til at bidrage med deres arbejdskraft, eller ikke etnisk danskere, der ikke føler de kan blive integrerede i det danske samfund, og som derimod finder sammen i bander, hvoraf nogle bekender sig til krimininalitet, er jo også et udtryk for at opleve sig magtløs i det eksisterende samfund, hvorfor de laver et parallelsamfund, hvor de istedet har magt og indflydelse- og værdi.

I alle organisationer kan man også opleve personer, ledere og særligt betroede medarbejdere, der kan komme til at lide af magtfuldkommenhed, hvilket er enhver gruppes gift, men man kan lige så opleve alt for mange, der selvudnævnte magtløse smider hænderne opgivende i vejret og holder op med at tage et oplagt ansvar.

Fremtiden handler derfor om at have en balance mellem at tro på, at man har magt (uden at blive magtfuldkommen) og samtidig også være åben overfor at andre har magt og dermed noget at byde på (uden selv at blive magtløs).

I min seneste kronik i Jyllandsposten beskriver jeg det mere indgående, hvor jeg også beskriver den anden akse i min model, der handler om balancen mellem relationel og produktiv kapital to begreber jeg har opfundet og som er inspireret af den franske sociolog Pierre Bourdieus kapitalbegreb.

Fordi vi arbejder mere og mere i det man kan kalde for frie fællesskaber (eller neo-tribale fællesskaber, dvs. nye stamme fællesskaber), hvor de enkelte mennesker er mere selvkørende end vi har oplevet tidligere, samtidig med at vi alle inddrages mere og mere i alle former for gruppearbejder, der går på tværs af alt, har vi også brug for at kunne skabe gode relationer og bidrage ind i et godt arbejdsmiljø. Udover - naturligvis - at kunne levere de nødvendige resultater. Disse resultater har i løbet af krisen haft en klar forrang for de gode relationer, men den holder altså ikke længere - hvis man vel og mærke vil tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere. Så er der ingen vej udenom: Få dig masser af relationel kapital! Ellers løber dine konkurrenter med de og det t du drømmer om, for lige om lidt gider ingen den socialt dårlige arbejdsplads!

Jeg synes, at vi savner nogle let tilgængelige og kønsneutrale begreber, der kan give os en ramme at til at tale om disse egenskaber på en praktisk anvendelig måde. Derfor har jeg opfundet disse to begreber og i min kronik i Børsen kan du læse lidt mere detaljeret, hvad de nye kapitalformer kan. 

Vækstcirklen skal minde os om, at alt hvad vi gør og sætter igang, skal have balance mellem magten til at skabe og ydmygheden til at være åben overfor nyt, samt en fornuftig fordeling mellem at gå efter nogle klare og målbare resultater, og at skabe nogle gode levende og kreative fællesskaber, hvor samarbejdet er i højsædet. På den måde skaber du balanceret langsigtet vækst, der har en stabil fremdrift - og som samtidig øger arbejdsglæden og kreativiteten.    

Modellen arbejder jeg videre med henover sommeren, samtidig med at jeg er igang med at udarbejde et nyt foredrag, Farvel krisefest - og goddag til vækst og relationer, som vil være klar til efter sommer - og som du kan læse om her. Det vil være noget for dig, hvis du har brug for en samlende inspiration for hele din organisation om, hvordan I skal forholde jer til hvordan I kan vækste på en bæredygtig og social ansvarlig måde under disse nye post-krise vilkår.

Bliver du inspireret af min model om vækstcirklen, så lad mig det gerne vide. Som sagt arbejder jeg videre med den henover sommeren (og mon ikke det også bliver til en bog) og gode input, kommentarer, tanker og forespørgsler modtages gerne :-)

At køn er et meget levende emne at mene noget om, fik jeg på alle måder syn for sagn da jeg udgav min sidste bog, LADYCOOL - Dit køn er en styrke, brug det! Til min store glæde har jeg fået nærmest massiv pressedækning på den og meget fine anmeldelser. Fx 4 stjerner i både Berlingske Tidende og Magasinet Liv. Og så har den også været på bestsellerlisten i Danmarks største boghandlerkæde. 

Alt dette har været fantastisk at opleve og jeg er dybt taknemmelig over det. Men det der har været mest rørende og har bekræftet mig i at denne bog skulle skrives, har været de mails jeg har fået fra læsere, der har fundet et fristed i historierne og holdningerne i bogen. Og de har fået mig til at tænke, at måske skal jeg gøre noget andet end jeg plejer med denne bog.

Istedet for kun at udbyde foredrag, vil jeg nu lave et forsøg med at tilbyde en LADYCOOL-SALON. Altså kan man - du? - samle en mindre gruppe kvinder (max 20) der gerne vil høre om bogens budskab og invitere mig og bogen på besøg i en uformel sammenhæng i et par timer, så vi også kan få en samtale om moderne kvindelighed.

Min normalpris for et foredrag er normalt meget højere, men denne salon vil jeg udbyde for kun kr. 5.000 ex moms og transport. Foreløbig gør jeg det kun på Sjælland - og i første omgang udbyder jeg kun 5 af disse saloner. Så hvis du har et netværk, I er en gruppe veninder, der har kendt hinanden i 1000 år og gerne vil have noget inspiration udefra,eller I er en meget stor familie, så skriv endelig til mig på emilia@emiliavanhauen.dk og lad os se, om vi kan finde en dag/aften, hvor det kan lade sig gøre at mødes og blive klogere på hinanden og den moderne kvinde. I kan naturligvis også købe bogen til en særlig forfatterpris :-)

Vil du hellere opleve LADYCOOL foredraget så holder jeg et åbent et af slagsen i København den 9. september. Meld dig til her hos Speakers Club. 

Mere om køn: Vidste du, at mange kvindelige ledere tjekker ud fra midten af 40erne, fordi de løber sur i den (meget maskuline) måde, som ledelsen kører på? Også fordi mange ikke føler, at de kan bruge deres kvindelighed i jobbet på en måde, som styrker både dem selv og medarbejderne. Med andre ord er der en hel del kvinder, der er usikre på, om de bliver opfattet useriøse, hvis de synligt bruger deres kvindelighed - ikke bare som en del af deres opførsel, men også som et selvstændigt argument. Hvis det er noget du kan genkende - og du behøver jo ikke vente til du er i 40erne! - og du drømmer om at kunne være hele dig på jobbet og bruge alle dine ressourcer, så du bliver en endnu bedre leder med endnu større gennemslagskraft og frihed i din måde at lede andre på, kan du kigge forbi min LADYCOOL workshop for kun 12 kvindelige ledere. Den har premiere den 8. oktober i København - og fås i to forskellige udgaver: med og uden individuel coaching.

Og så har professor Svend og jeg haft en total fest med at lave fire programmer for DR K under serietitlen LEV STÆRKT. Vi har været ude og besøge 12 danskere, der virkelig lever stærkere end så mange af os andre og du kan se alle fire programmer her. Du vil komme på besøg hos en libertiner, på en sexklub (Svends og min første optagelse der fandt sted kl. 9 om morgenen i Godsbanegade og med to pornofilm kørende, mens vi talte med Nikita, der har det bedst med mange mænd nærmest samtidig - dét var en speciel oplevelse!). Du vil også møde en kvinde, der kan lide at blive hængt op i kødkroge, kunstneren Marco Evaristi, Dovne (nu friske) Robert, Bandidos i Frederikssund, en økolandsby og mange, mange flere.

God fornøjelse med det hele!

kh
Emilia


P.S. Er du ikke der, hvor du ønsker at være - fx med dit arbejde, dine produkter eller din karriere - og har du brug for coachende rådgivning, der kan stille skarpt på dit  originale bidrag og samspille det med tidens trends og tendenser, så udbyder jeg også denne form for rådgvining. Det har jeg faktisk gjort i mange år nu - og nu er tiden inde til også at gå offentligt ud med det. Se mere her 

AKTUELLE ARTIKLER

Den dag min bog blev udgivet, brækkede jeg min lilletå. Det var så 5. gang jeg prøvede det og derfor tog jeg ikke på skadestuen, men bandt den bare op og hoppede i min søns enorme sneakers....jeg kendte jo lissom rutinen! Hændelsen inspirede mig til en klumme i Femina med titlen: Universet prøver at fortælle dig noget! (Og nej, jeg tror faktisk ikke, at du kan gætte hvad der egentlig er min pointe i den ;-) 

Kan du sige denne sætning med indre overbevisning: JEG ER VIGTIG!...? For hvis du kan, behøver du måske ikke at læse min kronik i Jyllandsposten med samme navn. Men hvis du ikke altid føler, at du faktisk er høvdingen i dit liv, så er der måske inspiration at hente.

BLANDEDE BOLSJER


KINESISKE KROPPE
"Med sine bevidst provokerende og eksplicitte fremstilinger af nøgne kroppe er den kinesiske fotograf Ren Hang blevet talerør for en ung generation af kinesere, som kalder på ytringsfrihed og seksuel frigørelse." Sådan skriver Information. Se udstillingen på KONTORprojects, Værnedamsvej 7A, Frederiksberg. Løber til 21. juni.

YOU ARE ALWAYS CHANGING!
Du tror altid, at du ændrer dig mindre end du faktisk gør. Også selvom du er blevet 100 år gammel...næsten! Se selv i en fin TED-talk med Dan Gilbert. 


Frameld dig denne e-mail-liste