...og 10 sider om vores Skotlandstur i Alt for Damerne Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

10 ting vi skal forstå om mænd

 
Har du en søn? Mere end én?
 
Så følger du måske også mere end sædvanligt med i eftervirkningerne af tv-serien Adolescence?
 
Det har jeg i hvert fald gjort. Men det var faktisk ikke dén, der fik mig til at skrive min forrige klumme i Berlingske. Mere om den om lidt. 
 
For inden jeg uddyber hvad Simone de Beauvoir og hendes "det andet køn" har at gøre med Netflix, vil jeg lige hejse flaget for min klumme i Berlingske i dag. Nemlig at de unges frihed måske ikke føles lige så fri, som deres forældres gjorde. Det kommer længere nede.
 
Nåmen tilbage til Netflix-serien Adolescence. 
 
Det var Simone de Beauvoir der fandt på begrebet "det andet køn" med henvisning til, at da MANDEN var det køn, som hele samfundet udsprang fra, altså udgangspunktet, måtte kvinder så være det andet. 
 
Og det gav én fordel: At man kunne debattere hvad det vil sige at være en kvinde. For det var jo af gode grunde ikke givet på samme måde som med mænd. Der jo var "det første". Og dermed "det givne".
 
Men. 
 
Nu debatteres MANDEN og hans rolle, identitet, krop, stilling i samfundet - med andre ord hans køn. Og jeg skal love for, at der er kommet vind i dén skude de seneste måneder. 
 
Eller.
 
Det har der faktisk været i noget tid og det gav mig emnet for min forrige klumme i Berlingske, jeg skrev få dage før Adolescence fik premiere (heldig timing). Den starter sådan her: 
 
Berlingske: Ligestillingen bliver stærkt udfordret i disse år og mens vi kæmper for at holde på det kvinder har opnået, er det også på tide at almindelige mænds undertrykkelse bør komme på dagsordenen. 

Da jeg fandt ud af, at den britiske forfatter Neil Gaimann, der er forfatter til flere geniale børne- og ungdomsbøger med et særligt blik for deres sårbarhed og fantasi, nu er blevet anklaget af flere kvinder for voldtægt og sexchikane, var min skuffelse så indædt og sammenbidt, at jeg med lethed kunne bide hans tykkeste bog midt over.

Han trådte dermed ind i den alt for lange række af magtfulde mænd, der fremstod som helte og siden viste sig at være en rådne skurke. Som mor til tre voksne sønner, søster til en bror, ekskone, ekskæreste, kollega, samt ven og fortrolig til en række mænd fik det mig til at tænke over, hvordan det er at være en normalfungerende, ordentlig mand i et samfund og en tid, hvor der er mere fokus på, at mænd er enten (vanvittige) guder eller ødelæggende rovdyr, end at de er ligevægtige, kærlige og almindeligt fejlbehæftede mennesker, der bidrager til vores fælles samfund. 

 

...og hvis du læser hele klummen, vil du få en oversigt over de 10 situationer, hvor jeg godt forstår, at mænd føler sig misforstået og mistænkeliggjort. 

Okay - du får lige to af dem her: 

2. Det er forståeligt, at unge mænd bliver trætte af at høre om kvindernes manglende ligestilling hvis det samtidig kobles til at det er dem, der har alle privilegierne og at det er deres toksiske maskulinitet og Rip Rap Rup-effekten, der sikrer dem forfremmelserne. Også på trods af at de synligt støtter deres søstre og kærester i deres karriere. Mens mange af dem samtidig aldrig føler, at de præsterer stærkt og godt nok, er nok fremme i deres karriere, tjener nok penge og har en sikker nok fremtid foran sig. Og dermed også er et stærkt nok kort på datingmarkedet.

4. Det er forståeligt, at midaldrende mænd, der lærte, at en god mand forsørgede sin familie, arbejdede igennem, var fodboldtræner i weekenderne og huskede bryllupsdagen, er træt af at blive mødt med foragt, kritik og mistro, bare fordi han ligner en midaldrende mand, der har haft alle privilegier. Uden at der er blik for, at også han har oplevet afsavn, opgivet drømme, er blevet misforstået og har kæmpet med at skulle være øverst i fødekæden for at sikre familiens eksistens.   

 
 

Berlingske i dag: De unges frihed - kontra deres forældres

180 meter (ifølge googlemaps) eller nok 158 meter hvis jeg går ad genvejen fra hvor jeg bor, findes der et ret fantastisk hus, nemlig Nordhus, hvor unge kan bo og samtidig arbejde og uddanne sig til at være kulturskabere.

Da jeg for nogle år siden lagde mærke på LinkedIn, at det skulle bygges rakte jeg ud til Felicia, der er ansvarlig for det og spurgte, om vi skulle drikke en kop kaffe, fori vi havde åbenlyst en fælles interesse i de unge. 

For en del måneder siden var jeg så til åbningsreception og i mandags holdt jeg et foredrag for de unge om dem selv - og det blev hurtigt mere til en samtale om dem end et foredrag.

Der kom især to emner op som jeg syntes var så interessante, at de skulle med i den klumme jeg har i Berlingske i dag. Hvor jeg bla. skriver:  

"Hun refererede til en snak hun havde haft med sin far, om hvordan hans generation (generation X, født mellem 1960-1980) havde en forestilling om frihed, som en total ubundethed af ansvar for fællesskabet, hvis det begrænsende hans egen udfoldelse. Hvilket taler direkte ind i nogle af de karakteristika, der er om gen X, nemlig at det (umiddelbart) er den mest individualiserede, autonome, selvrealiserende generation, der har fokus på personlige udfordringer, præstation og resultater. Dette står i modsætning til den frihed, som Amalies generation oplever, hvor friheden er begrænset af en næsten tvungen hensyntagen til fællesskabet og fremtidige generationer, samt et opgør med blinde privilegier og magtdominans. Under parolen: ”Hvis friheden er på bekostning af andres frihed, er det ikke frihed.

Så er det magt.”. Og – konkluderede hun – derfor er deres ændrede syn på frihed ikke så meget et valg, men en nødvendighed.

Dette blev yderligere sat i perspektiv, da jeg tog den hypede tv-serie Adolescence op for at tage en snak om deres generations kønsperspektiver. Temaet i serien er manosfæren og incelkulturens indflydelse på drenge og mænds identitetsopfattelse og tager udgangspunkt i en 13-årig drengs knivmord på en pige fra hans klasse. Under samtalen var det de unge kvinder, der kom med flest kommentarer, mens de unge mænd først...

Du kan læse videre i linket. (Og jeg holder i øvrigt et åbent foredrag (+ der er også fællesmiddag) hos dem den 20.5. Se link nedenfor)

Berlingske: De unges frihed kontra deres forældres 

Alt for Damerne i denne uge: 10 sider om min Skotlandsrejse i sommer

Sidste sommer var jeg på den mest fantastiske tur til Skotland i to uger uden én eneste plan - udover billetten til toget under kanalen. Og derfra startede eventyret. Jeg måtte købe en ny bil, sørge for et hav af vacciner til Tintin, berede mig på alfer, tale med en druide, besøge en kampmark, møde Robert der havde en sexet nabo, som skræmte turister væk med høj musik, mødte Harry Potter og var med i Outlander. 

Alt det kan du læse om i artiklen - men husk at købe Alt for Damerne i dag, for lige om lidt er det en ny uge...og et andet blad 😉 

Vil du følge mig på de sociale medier, er jeg mest aktiv på instagram og linkedin.

Kærlige genopstandelseshilsner ❤️ 
Emilia
 
P.S: Husk Generationskonferencen 2025. Der er allerede solgt 150 billetter så skynd dig at købe din billet inden vi bliver udsolgt :) Køb den her
 

Hvad fanden foregår der?

Flere milliardvirksomheder er i fuld gang med at rulle diversitetstiltag tilbage – blandt andet danskejede LEGO, der har fjernet mangfoldighedsbegreber, som "LGBT" og "diversitet", fra deres årsrapport (læs selv).
 
Noget tyder på at Trumpismens forkærlighed for den hvide, heteroseksuelle mand får de store virksomheder til at ryste i bukserne. Okay, det er måske ikke breaking news, at virksomhederne i sidste ende følger økonomiske interesser - men alligevel.
 
I en politisk virkelighed, hvor det føles som om, magthaverne lige pludselig har skyllet hele kampen for inklusion og antidiskrimination ud med badevandet - som var det et eller andet eksotisk og midlertidigt forsøgsordning, der viste sig ikke at være penge eller magt i - er det mildest talt nedslående at se, hvor hurtigt virksomhederne følger efter. 
 
Som ung drømmer jeg om at have nogle voksne forbilleder at blive inspireret af og som viser mig, hvordan man tager kampen mod en autoritær overmagt. Så vi alle kan lege godt (hører I, LEGO)?
 
- Nuko, Emilias PA 
 
 

Aktuel presse

 
Generation Z udfordres kraftigt på deres mulighed for frihed fordi mange føler sig tvunget til at tage et ansvar for kollektivet, hvis der overhovedet skal være en fremtid for dem. Og deres børn.
 
Ligestillingen bliver stærkt udfordret i disse år og mens vi kæmper for at holde på det kvinder har opnået, er det også på tide at almindelige mænds undertrykkelse bør komme på dagsordenen.
 
Medarbejdere fra generation Z forsøger at se travle ud på kontorene, fordi deres ledere ikke har tillid til deres arbejdsgange.
 
De ældste i Generation Z er blevet 30 år - samtidig med at de ældste Generation Alphaer er blevet 15 år og er klar til at tage over som ungdommens generation. Og samtidig er børn født efter den 1. januar i år en del af en helt ny generation – nemlig Generation Beta. Men hvorfor har vi den her inddeling i generationer og hvad defineres de af? Det vil repræsentanter fra fire generationer prøve at gøre os klogere på.
 
Manderollen i dansk litteratur, film og andre kulturprodukter er til genforhandling akkurat som i resten af samfundet. Vi spørger om, hvorvidt manden er i kulturkrise, efterlyser rollemodeller og bringer de nuancerede mandeskildringer frem i lyset.
 
Jeg er i Aftenshowet og sige noget om, hvad der er særlig dansk kulturarv. For fra den dag kunne og kan man stadig nemlig stemme om, hvad der bør komme på UNESCOs liste over immateriel kultur for Danmark.
 
 
 
FOTO: Politiblinkene henviser til den kuldegysindgydende Netflix-serie 'Adolescence'

Pop op til hjernen

Inspiration til dig fra en verden fuld af vidundere. Og jeg har kun dem med, som jeg synes er fede, sjove, gode, cool eller bare værd at anbefale.   
 
Serier & film
  
AppleTV+: Fancy Dance
IMDB rating: 6,6
Beskrivelse: Efter sin søsters forsvinden må Jax og hendes niece Roki holde sammen. Desperate efter at bevare det, der er tilbage af deres familie, trodser Jax og Roki loven og begiver sig ud på en rejse mod 'Grand Nation Powwow' i Oklahoma City 
EH: En fin lille film om et vigtigt emne.
 
Netflix: Mission Impossible - Dead Reckoning
IMDB rating: 6,1
Beskrivelse: Mens tiden er ved at løbe fra dem, og der er fjender overalt, kæmper Ethan Hunt og hans IMF-team for at forhindre en uregerlig kunstig intelligens i at overtage verden.
EH: Jeg trængte til noget deadpan underholdning og det fik jeg.
 
Disney+: Rivals
IMDB rating: 8,0
Beskrivelse: Året er 1986, og Storbritannien blomstrer. Rivals dykker ned i den hensynsløse TV-verden, hvor frisurerne er høje, og ambitionerne er endnu højere.
EH: En af mine nye ynglingsserier! Ahrmen den har ALT, humor, musik, super fede karakterer og det fedeste 80'er portræt længe. Love it.
 
Max: Mørkeland
IMDB rating: 6,2
Beskrivelse: Ulrik Torp sendes tilbage til sit gamle job, men som praktikant. Hans kollega beder Torp om at dække mordet på en fuldmægtig fra Indenrigsministeriet.
EH: Ville så gerne synes om den. Men jeg kedede mig.
 
Viaplay: The Departed
IMDB rating: 8,5
Beskrivelse: En undercover-betjent og en muldvarp i politiet forsøger at afsløre hinandens identitet - alt imens de infiltrerer en irsk bande i South Boston.
EH: Uhyggelig. På den menneskelige måde. Og solid og intelligent underholdning.
 
DR: Ludwig
IMDB rating: 8,1
Den indadvendte John "Ludwig" Taylor tjener til dagen og vejen ved at konstruere krydsord. John lever et trygt og begivenhedsløst liv. Det ændrer sig brat, da hans tvilling, politimanden James, forsvinder. John påtager sig James' identitet for at finde ham. Og meget mod sin vilje bliver han dybt involveret i efterforskningen af en drabssag.
EH: Virkelig en overraskelse. Herlig britisk underspillet humor og skarphed.
 
Prime Video: Bosch
IMDB rating: 8,5
Beskrivelse: Baseret på Michael Connellys bestseller-romaner, er Harry Bosch en drabsbetjent fra LAPD, der anklages for at skyde en mistænkte seriemorder, da en gammel sag om resterne af en dreng tvinger Bosch til at se sin fortid i øjnene. Mens den vovede rekrut, Julia Brasher, får hans opmærksomhed, og styrkens politik tiltager, vil Bosch søge retfærdighed for enhver pris.
EH: Well, well - jeg er bare træt af forpinte midaldrende politimænd, der skal være seje. 
 
Netflix: Toxic Town
IMDB rating: 7,6
Beskrivelse: Da et stort antal børn i Corby fødes med handicap, tager deres mødre kampen op for at stille de ansvarlige til ansvar. Baseret på en sand historie.
EH: Igen solid britisk underholdning om et vigtigt emne.
 
Netflix: Adolescence
IMDB rating: 8,3
Beskrivelse: Da en 13-årig dreng anklages for drabet på en klassekammerat, stiller hans familie, psykologen og efterforskeren alle det samme spørgsmål: Hvad skete der egentlig?
EH: SE DEN. SE DEN. SE DEN. Ja, den er mega ubehagelig og et mesterværk.
 
Netflix: Den grønne mil
IMDB rating: 8,6
Beskrivelse: Året er 1935 i det depressionshærgede USA, men Paul Edgecomb har et godt job, som ledende fængselsbetjent for dødsgangen, 'den grønne mil'.
EH: Genså den efter mange år og den holder. Holder virkelig meget.
 
Netflix: Familiehistorier
IMDB rating: 7,8
Beskrivelse: Den tidligere politimand Jackson Brodie (Jason Isaacs) er blevet privatdetektiv og får til opgave at efterforske en piges forsvinden.
EH: Fantastisk serie. Jeg er åbenbart meget til det britiske pt, men denne er også solid britisk underholdning med dybde. Egentligt mærkeligt at jeg synes så godt om denne forpinte midaldrende politimand, når jeg ikke orkede Bosch. Måske fordi Bosch er sådan lidt selvfed.
 
 
Bøger, podcasts m.m.
 
Podcast: Hvis du vil vide mere - Sofie Hagens "ufrivillige cøilbat"
Beskrivelse: I over ni år har den 36-årige komiker Sofie Hagen været i »ufrivilligt cølibat«. Det har hun skrevet bogen ’Får jeg nogensinde sex igen?’ om. En personlig undersøgelse af, hvorfor sex kan være svært. Undervejs har hun lært en masse om grænser, “kink”, høflighedssex og sig selv. Men hvad rager det egentlig andre? Kan man tale om ufrivilligt cølibat, hvis man har haft mulighed for sex? Og hvad har hun selv gjort for at få noget, hun vil definere som rigtig sex? 
EH: Bare så du kan følge med... 
 
Forrestilling på Husets Teater: Noter om Blanche 
Beskrivelse: Nanna spejler sig i Blanche og undersøger sine egne flugtforsøg fra virkeligheden i dette humoristiske soloshow. Hun forsvinder gang på gang ind i forestillingernes verden, fordi virkeligheden alt for ofte virker uoverskuelig. NOTER OM BLANCHE er et komisk selvportræt af et menneske, der gerne vil elskes. Og som er parat til at lyve og opdigte verdener for at få det hun savner. Det er en fortælling om hvordan løgnen kan blive en nødvendighed for mennesker.
EH: Meget interessant forestilling, især for én der ikke går så tit i teatret.
 
KVINFO: 8. marts på Nørrebro Teater
Beskrivelse: KVINFO fejrer fremskridt for ligestilling og sætter samtidig fokus på nogle af de områder, hvor ligestilling og menneskerettigheder er under pres netop nu, hvor polarisering, misinformation og autoritære styrer vinder frem. Med vidensoplæg og interviews, personlige fortællinger og debatter tager programmet fat om nogle af de komplekse problemer – og bud på strukturelle løsninger.
EH: FAntastisk aften. Næste år håber jeg de gentager det her. Meget federe end i Vega.
 
Bog: Rivals (af Jilly Cooper)
Beskrivelse:Ind træder megastjernen Declan O’Hara i den nådesløse verden hos Corinium Television. Han opdager hurtigt, at virksomhedens administrerende direktør, Lord Baddingham, kun har ansat ham for at styrke Coriniums greb om tv-franchisen. Samtidig har Baddingham lokket den smukke og dominerende producer Cameron Cook til at lede Declans program. Da en rivaliserende gruppe pludselig melder sig for at byde på franchisen, begynder ry at blomstre og falme, ægte kærlighed opstår og brænder ud, ægteskaber dannes og går i opløsning – og sex sniger sig ind i næsten enhver afkrog af spillet…
EH: Altså - tv-serien slutter midt i plottet og da jeg opdagede, at den er baseret på en bog, måtte jeg naturligvis læse bogen færdig og se, hvad der SÅ skete. Nu ved jeg det... og når S2 kommer ved jeg det endnu mere :)
 
Bog: I en dråbe (af Sissel Jo Gazan)
Beskrivelse: Året er 1989. I Næstved går Merethe ud for at poste et brev efter et skænderi med sin 17-årige datter Mia, og kommer ikke tilbage. Dagene går, og hun er sporløst forsvundet. Hun efterlader sine to døtre, Mia og Lea, og sin mand, Finn, i chok over, hvad der kan være sket. En storstilet politiefterforskning går i gang, og efterhånden peger pilen på Finn. Hvor var han, den aften Merethe forsvandt, og hvorfor lyver han så meget?
EH: Igen er virkelig god krimi/spændingsroman fra Gazan.
 
Bog: Solopgang over høsten (af Susan Collins)
Beskrivelse: Denne bog er forfatterens længe ventede tilbagevenden til Hunger Games-universet. 24 år før Katniss' tid må en ung Haymitch Abernathy kæmpe for livet i det brutale 50. Dødsspil – med dobbelt så mange deltagere og en dødsdom, der virker uundgåelig. Men Haymitch nægter at give op. En ny rebel er ved at vågne.
EH: Elsker serien og måtte også høre den nyeste. Glæder mig til at se den filmatiseret. 
 
 
Tintin har ikke lært at læse endnu, men han prøver...
 

Kalender

I samarbejde med LearnX holder jeg flere heldags kurser i foråret og efteråret 2025 - både i Aarhus, Odense og København. Og der er også et par forelæsninger med Københavns Folkeuniversitet:
  • 30. april, København: Den familiepolitiske konference, Familiesalen på Christiansborg
  • 20. maj, København, Nordhus: Generationen der skal redde verden...med lidt hjælp fra os andre.
  • 20. marts, København: Generationer - gør forskelle til fordele. Københavns Folkeuniversitet
  • 10. Juni, Odense (Odeon): Ledelse på tværs af generationer: Hvad kan vi lære af de unge om fremtidens arbejdsliv?
  • 13. Juni, Bornholm (Folkemøde): Mere info følger
  • 6. September, Lyngby: Z'er Foredrag. Københavns Folkeuniversitet. Mere info følger.
  • 25. September, Lyngby: Ustyrlige Kvinder har det sjovere for Købehavns Folkeuniversitet. Mere info følger.
  • 30. september, Lyngby: Generationer: Fra forskelle til fordele. Københavns Folkeuniversitet. Mere info følger.
  • 2. oktober 2025, København: Generationskonferencen 2025 med LearnX
  • 18. november, København: Masterclass i generationsledelse - i samarbejde med LearnX
  • 2. december, Århus: Masterclass i generationsledelse - i samarbejde med LearnX
 

Book et foredrag

Hvordan tiltrækker, fastholder og leder du de unge generationer? Hvad motiveres de af og hvordan skaber du en relation til dem? Det og meget mere får du svar på i foredraget. 
 
Forstå alle generationers særtræk, styrker og skyggeside og se, hvordan man kan omforme generationskløften til et generationsløft ved at se dynamikken mellem alle aldre som en gave fællesskabet har gavn af. 
 
Kvinder har altid været styret på deres skønhed, seksualitet og socialitet - og det har gjort kvinder ufrie og samfundet fattigere. Derfor er der brug for flere ustyrlige kvinder, der først og fremmest lader sig styre af sin egen lyst...til at leve deres liv, som de ønsker og til at bidrage med det, de synes er vigtigt.
Et skarpt og underholdende foredrag med mange interessante kvindehistorier om hvad man som kvinde med held kan frigøre sig fra og hvad der skal til for at man empower sig selv mere.
 
Kunsten af lykkes sammen i en forandringstid
Vi står midt i et paradigmeskifte når det gælder fremtidens arbejdsplads. Vinderne er de (hierarkiløse) organisationer, der har tillid til deres medarbejdere. Og som skaber et miljø, hvor kreativitet og gode relationer trives på tværs af alt - i et fantastisk fællesskab!

Send mig gerne en uforpligtende forespørgsel.

 
 
Følg mig på Facebook, InstagramLinkedIn og X
 
Og her kan du dele nyhedsbrevet med andre, hvis du tror de vil få glæde af det
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet