Early Bird på Generationskonferencen 2025 Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Hvornår kan man sige noget troværdigt om en generation?

 
Det er næsten præcis 1 år siden, at min bog "Generationen der skal redde verden... med lidt hjælp fra os andre" havde fødselsdag og blev 4 oplag stor, så jeg syntes det skulle fejres med en test.
 
Hvor man tester hvilken generation man i virkeligheden tilhører.
 
Er du nysgerrig hvilken generation du selv har mest til fælles med, kan du tage testen her
 
Selv tester jeg til at være gen Z og tænker, at det er en slags collatarel damage, der er på spil 😅 
 
Den 3. januar blev jeg ringet op af det første medie, der "lige ville høre, hvad du kan sige om generation Beta" og til det sagde jeg:
 
"Det mest troværdige jeg kan sige om dem er, at de er maksimalt 3 dage gamle!"
 
Jeg forstår godt, at journalisten ringer og vil have en såkaldt ekspert til at sige noget om den nyeste generation i vores samfund, fordi det jo teknisk set er en nyhedshistorie.
 
Men det giver jo bare ikke rigtig mening at sige noget om dem. Endnu. For ja, vi kan se på hvilke fremtidsscenarier de højst sandsynligt bliver påvirket af (og det får du en længere beskrivelse af i kronikken) men en generation viser først sit eget særkende, når de begynder at REAGERE SELVSTÆNDIGT på de vilkår, de har fået.
 
Jeg har haft flere interviews om emnet, men tænkte, at jeg ville fejre bogens 1-års fødselsdag med at skrive min egen kronik i Berlingske om emnet i stedet for. Og i den skriver jeg bla:
 
Interessen for de yngste generationer er gået amok, og det nyeste skud på stammen er Generation Beta. Nu er spørgsmålet, hvordan de nyeste generationer vil påvirke vores samfund i fremtiden.

...Da Generation Z var babyer, dem der er født cirka mellem 1995 og 2010 – generationsforskning er ikke en eksakt videnskab, og den præcise årstalsinddeling, som bliver tillagt alt for meget betydning, diskuteres til stadighed – forsøgte man også at sætte ord og begreber på dem.

Nogle kom til at passe, mens man for eksempel overså den øgede mistrivsel. Blandt andet, fordi man i slutningen af 1990erne endnu ikke havde hverken sociale medier eller smartphone.

Til gengæld kunne man godt have fremskrevet... 

 

 

... Generation Z’ernes oprør mod hierarkier, hvis man havde været obs på deres opdragelse. Mange er nemlig gennem deres opvækst løbende blevet inddraget i familiens beslutninger i et såkaldt familiedemokrati, ligesom de er blevet inviteret ind i mange MUS-samtaler henover spisebordet. Og ikke mindst har de fået et langt tættere, intimt følelsesmæssigt forhold til deres forældre med sig, end der tidligere har været tradition for.

Alligevel er det kommet bag på de fleste ledere og hr-folk, at den yngste generation på arbejdsmarkedet derfor er trænet til at insistere på mere menneskelighed, bedre balance og større transparens. Det gælder også deres relationer, inklusive til lederen, hvorfor life balance (glem work-life balance) er et vigtigt konkurrenceparameter, hvis man gerne vil skabe en arbejdsplads, som tiltrækker Generation Z’erne. Og ofte mange andre, fordi det i virkeligheden er et rimeligt vilkår for alle.

Dette understreger to vigtige pointer, når man beskæftiger sig med fænomenet generationer, som jeg har gjort i 30 år, siden jeg i 1995 begyndte at læse sociologi og kommentere samfundets udvikling i diverse medier.

For det første: Personlighed trumfer altid generation.

Så når man siger, at »unge ikke tager ansvar« eller »er illoyale«, handler det oftere om det enkelte menneskes adfærd end en hel generations opførsel, for man kan let finde unge, der gør det modsatte.

I den påstand ligger imidlertid implicit den anden pointe, nemlig at ... (du kan læse hele kronikken i linket)

Berlingske: Interessen for de yngste generationer er gået amok, og det nyeste skud på stammen er Generation Beta. Nu er spørgsmålet, hvordan de nyeste generationer vil påvirke vores samfund i fremtiden.

Hvilke styrker og udfordringer opstår, når fire - snart fem - generationer mødes i erhvervslivet?

Generationskonferencen sidste år var en stor succes, så vi gentager konceptet med et nyt tema: Tilknytning og fællesskab.

Vil du med? Så skriv den 2. oktober ind i din kalender og køb din EARLY BIRD billet nu, så sparer du kr. 1000.

GENERATIONSKONFERENCEN 2025

Jeg glæder mig til igen at være vært på dagen og præsentere jer for Bjarne Corydon, direktør og chefredaktør for Børsen, Frederikke Schmidt, ejerleder af Roccamore, Jens Bødtcher-Hansen og Managin Partner for Paul Schmith/Kammeradvokaten. Og så er der jo også debattlen, samtalesalonen og overraskelserne. 

Håber vi ses ❤️

Vil du følge mig på de sociale medier, er jeg mest aktiv på instagram og linkedin.

Kh med et ønske om, at du må nyde de lysere tider, der allerede er gået i gang ☀️ 
Emilia
 
P.S: Du kan få 10% rabat på køb af Generationen der skal redde verden... med lidt hjælp fra os andre eved at skrive koden "generationz" på dette link
 

Hvad fanden foregår der?

Hey - Nuko her! Jeg er Emilias nye personlige assistent og har fået lov til at have min egen lille legeplads her i hendes nyhedsbrev ❤️‍🔥

… I denne måned har vi fået en bølle på legepladsen, der ødelægger alt det sjove. Trump er blevet præsident. Igen. WTF? Han vil jo make ikke bare America, men også KOLONISERING great again. Hvis han gør alvor af sit mobberi kan vi håbe, at Panama og Grønland ringer til mor (FN) og stopper vanviddet!

 

 

Aktuel presse

 
Beskrivelse: Interessen for de yngste generationer er gået amok, og det nyeste skud på stammen er Generation Beta. Nu er spørgsmålet, hvordan de nyeste generationer vil påvirke vores samfund i fremtiden.
 
Beskrivelse: Gen Z mødre gider ikke blive befamlet på maven og få opdragelsesråd uopfordret - og det reagerer andre generationer på. (Du kan se hele indslaget via linket hvis du har TV2 play).
 
TV2 Kosmopol: Gravid influencers opråb om uønsket berøring får ros: ”Kvindens krop er stadig offentlig ejendom”
Beskrivelse: Sociolog Emilia van Hauen mener, de ældre generationer kan lære noget af, når gravide kvinder siger fra overfor nærgående kommentarer og fremmede hænder.
 
Beskrivelse: 2025 markerer året, hvor en ny generation træder ind i verden: Generation Beta. At forstå generationernes forskelligheder er en nøgle til at forstå fremtiden, men vi bør være varsomme med generaliseringerne, mener professorer
 
 
 
FOTO: En reference til serien 'Severance' - if you know, you know 😉

Pop op til hjernen

Inspiration til dig fra en verden fuld af vidundere. Og jeg har kun dem med, som jeg synes er fede, sjove, gode, cool eller bare værd at anbefale.  
 
Serier & film
  
TV2: The Fall
IMDB rating: 8,1
Beskrivelse: En tilsyneladende kærlig far, Paul Spector, viser sig at være en brutal seriemorder, der planlægger sine mord omhyggeligt og ned til mindste detalje.
EH: Det er anden gang jeg ser den og anden gang var faktisk bedre end første - eminent historie og endnu bedre skuespil. Alle tre sæsoner holder.
 
Apple TV: Pachinko - S2
IMDB rating: 8,4
Beskrivelse: Baseret på New York Times-bestselleren udfolder denne storslåede fortælling sig som en dybt rørende rejse gennem fire generationer, hvor vi følger en koreansk immigrantfamiliem Med en ukuelig vilje forlader de deres hjemland for at skabe en fremtid fyldt med håb og drømme om et bedre liv.
EH: S1 var en kæmpe oplevelse - også fordi det er fra et andet sprogområde end jeg normalt ser serier fra (og ja, Squid Game er der jo også) og S2 var mindst lige så god. Så seværdig og smuk og så fin i sin skildring af en - for mig - fremmed kultur.
 
Apple TV: Severance - S2
IMDB rating: 8,7 
Beskrivelse: Mark står i spidsen for et team af kontoransatte, der lever med den bizarre konsekvens af en kirurgisk procedure, der skiller deres minder mellem arbejde og privatliv. Men da en mystisk kollega krydser grænsen mellem de to verdener, sættes en kæde af begivenheder i gang, som tvinger dem til at konfrontere den mørke sandhed bag deres arbejde.
EH: Så er vi i gang igen med en af de mærkeligste serier jeg længe har set. Jeg har foreløbig kun set 1 afsnit, så der er jo ikke meget at sige om S2 endnu, men det lover altså godt.
 
 
Bøger, podcasts m.m.
 
Bog: En smal bro over afgrunden
Beskrivelse: Martin Krasnik fortæller om den konflikt, der er vævet ind i hans egen historie: Om at føle sig hjemløs som dansk jøde, om hans forhold til både Israel og palæstinenserne, om afmagten og hans håb for fremtiden. 
EH: Situationen med jøderne er så kompliceret og hjerteskærende, at jeg gerne ville forstå den bedre, og denne bog gav mig et bedre indblik.
 
Podcast: Only in America 
Beskrivelse: Podcasten popkulturen som indgang til at forstå det amerikanske samfund og amerikanerne. Med viden, nysgerrighed og humor tilbyder kulturjournalist Frederik Dirks Gottlieb og USA-analytiker Mirco Reimer-Elster analyser og perspektiv på tidens aktuelle og mest debatskabende kulturhistorier fra USA. 
EH: En af mine ynglingspodcasts, som jeg har holdt pause med efter valget, fordi jeg var så depri over udfaldet og derfor slog lidt op med USA. Men nu er jeg hoppet på igen.
 
Podcast: Kære Overgang
Beskrivelse: I ALT for damerne-podcasten går vært Annamette Fuhrmann sammen med kendte kvinder og nogle af Danmarks bedste fagfolk tæt på fem vigtige forandringer i overgangsalderen. Vi får personlige beretninger og grundige gennemgange, der klæder dig på til tiden før, under og efter menopausen.
EH: Super fed podcast om et emne, som endelig har fået en masse berettiget opmærksomhed og hvis man vil have et overblik, er det et godt sted at starte.
 
 
 Der var nytårsaften - og så var det kaffe og frisk luft dagen efter
(at kaffen og Tintins pels matcher er naturligvis helt tilsigtet!)
🥳😅
 

Kalender

I samarbejde med LearnX holder jeg flere heldags kurser i foråret og efteråret 2025 - både i Aarhus, Odense og København. Og der er også et par forelæsninger med Københavns Folkeuniversitet:
Særarrangement: 
8. februar, KøbenhavnKøbenhavns Folkeuniversitet tilbyder 12 forelæsninger på 4 timer (jeg taler om gen Z). Billetter koster 250,-

Book et foredrag

Hvordan tiltrækker, fastholder og leder du de unge generationer? Hvad motiveres de af og hvordan skaber du en relation til dem? Det og meget mere får du svar på i foredraget. 
 
Forstå alle generationers særtræk, styrker og skyggeside og se, hvordan man kan omforme generationskløften til et generationsløft ved at se dynamikken mellem alle aldre som en gave fællesskabet har gavn af. 
 
Kvinder har altid været styret på deres skønhed, seksualitet og socialitet - og det har gjort kvinder ufrie og samfundet fattigere. Derfor er der brug for flere ustyrlige kvinder, der først og fremmest lader sig styre af sin egen lyst...til at leve deres liv, som de ønsker og til at bidrage med det, de synes er vigtigt.
Et skarpt og underholdende foredrag med mange interessante kvindehistorier om hvad man som kvinde med held kan frigøre sig fra og hvad der skal til for at man empower sig selv mere.
 
Kunsten af lykkes sammen i en forandringstid
Vi står midt i et paradigmeskifte når det gælder fremtidens arbejdsplads. Vinderne er de (hierarkiløse) organisationer, der har tillid til deres medarbejdere. Og som skaber et miljø, hvor kreativitet og gode relationer trives på tværs af alt - i et fantastisk fællesskab!

Send mig gerne en uforpligtende forespørgsel.

 
 
Følg mig på Facebook, InstagramLinkedIn og X
 
Og her kan du dele nyhedsbrevet med andre, hvis du tror de vil få glæde af det
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet