De forgyldte kvinders indsnørede magt Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

2024 er mit lystår

 
Det er så interessant, hvordan man kan være fuldkommen blind overfor sig selv. Ikke se det indlysende, fordi man har så travlt med at være (overleve?) i én situation, at man totalt mister perspektivet. På sig selv.
 
Og ja, jeg taler self også om mig selv 😁 Jeg har opdaget, at jeg de sidste par år har været en ret solid workaholic. Og dén indsigt, som ramte mig midt i en sætning i en samtale for nogle uger siden, var så overraskende for mig, at jeg lige blev nødt til at sidde lidt og lade det synke ind. 
 
Mig, workaholic?!?!?!?!?!?!?!?!??
 
Jeg ser slet ikke mig selv som "sådan én" men når jeg kigger på min kalender for begge år og især ser på det, jeg IKKE har gjort, alt det jeg har konsekvent har valgt fra, jamen, så har jeg i hvert fald opført mig som en workaholic. 
 
Heldigvis handler det mere om at jeg har forfulgt noget jeg gerne vil have i mit liv (som fx at skrive bogen GENERATIONEN DER SKAL REDDE VERDEN...med lidt hjælp fra os andre, som du jo - wink wink 😉 - kan forudbestille her, som julegave til dig selv eller din chef eller kollega herend er flygtet fra noget jeg ikke vil have.
 
Jeg har simpelthen bare haft monstertravlt. Og derfor har jeg måttet bevæge mig på en meget tynd linje af disciplin og fravalg, så jeg havde energi og overskud til det, jeg ikke kunne (og heller ikke ville) vælge fra.
 
Det har faktisk været sjovt at prøve.
 
Men jeg længe vidst, at når bogen var afleveret til tryk og det sidste foredrag for i år holdt, SÅ skulle der ske noget andet. Problemet var bare, opdagede jeg forleden, at ... 
 
 
...at det der andet livsprojekt, som KUN skulle være for min fornøjelses skyld og som jeg startede op for et par år siden, pludselig lagde sig som en tung hvalros henover min kalenderhjerne og også blev til noget, jeg nu skulle præstere.
 
Fuck.
 
Da det gik op for mig, besluttede jeg mig i stedet for at udnævne 2024 til mit L Y S T år. 
 
Hele året skal jeg KUN gøre ting jeg har LYST til og på det tidspunkt jeg har LYST til det - udover (naturligvis) de opgaver som jeg har sagt ja til. Som fx at forsvinde 4 timer og 56 minutter ind i et univers om kunstig intelligens kl. 3.16 om natten. Eller sige spontant JA til at tage med ud og vinterbade i en sø.
 
Jeg er allerede (næsten) gået i gang og det er simpelthen så fedt.
 
SÅ: Hvilket år skal DU have? Lave?
 
Også et lystår 😂? Eller et bogår 📖? Et marathonår 🏃🏃‍♂️🏃‍♀️? Kærlighedsår 💝? Hundeår 🐕? Kabaleår 🎴? Spontantår 😎? Tamburmajorår 🤩? Capo eira år 🥋? Kageår 🎂? Men in tartans år ? The Crown år 👑 (lige set S6 færdig - altså E10 var god, men resten...)?   
 
Hvad skal være det styrende princip for DIT 2024? 
 
FOTO: KnowYourMeme.com
 
Historien fra kvinders vinkel
 
Min seneste klumme i Berlingske handler om de forgyldte og indsnørede kvinders rå magt. Flere og flere serier begynder nemlig at fortælle historier fra kvindernes perspektiv - også gammel historie, dengang hvor kvinders råderum var meget småt. Men var det nu alligevel så småt, som de tidligere historier har fortalt? (Det er det man kalder et ledende spørgsmål ;)
 
Jeg skriver bla: 

Selvom en tv-serie foregår i 1882, hvor kvinder enten var mest til pynt, til ægteskab eller til hårdt manuelt arbejde, kan den godt være feministisk frisættende for kvinder i dag.
 
Perioden fra cirka 1890 til 1910 bliver i Europa kaldt for La Belle Epoque og i USA for Den Forgyldte Periode, opkaldt på ironisk vis af Mark Twain der henviste til, at perioden nok skinnede som guld på overfladen, men i virkeligheden var korrupt nedenunder. Uanset på hvilket af de to kontinenter kvinder befandt sig, var de fleste snøret ind i et stramt korset og havde minimum 15 lag tøj på, stramme knapstøvler, gerne parykker og ofte også en stor hat. Ikke meget kropsfrihed dér og alligevel spillede kvinder i dét antræk tennis (langsomt) og besteg bjerge (også langsomt), hvilket siger noget vigtigt om kvinders resiliens.
 
Til gengæld er det normalt ikke en periode, hvor kvinder i dag henter inspiration til feministisk frisættelse, men det kan en tv-serie måske lave om på. The Guilded Age (sæson 2 kører nu) er nemlig noget så overraskende som en feministisk kampserie, der foregår på et tidspunkt, hvor overklassens kvinder mest var til pynt og ægteskab, mens arbejderklassens kvinder måtte knokle igennem dagen lang.
 
FOTO: Smithsonians Magazine - Fra serien The Gilded age

Serien starter i 1882 i New York, hvor jernbaner og anden industri skabte enorme formuer til dygtige mænd iført høje sorte hatte, og nogle af disse følger vi, men hovedrollerne er deres hustruer og de blodige kampe de udkæmper om at blive vinderen af det sociale liv i byen.

Det interessante ved serien er, at den netop sætter relationerne og det sociale på dagsorden, og dermed det, som traditionelt og arketypisk er knyttet til det feminine. Men den gør det på en måde, hvor det bliver forbundet med rå og direkte magt. Og hvor kvinderne er lige så dygtige til strategiske overvejelser og manøvrer, som deres mænd.

Normalt har det relationelle og sociale en lavere status end præstationer og penge, hvilket bla. ses afspejlet i ministerhierarkiet, hvor... (du kan følge linket ovenfor eller længere nede, hvis du vil læse den færdig :)

 
Gu er hun rebel!
 
Frederikke Antonie Schmidt er Roccamore-stifter, CEO, cirkusprinsesse, opfinder, kreativ direktør, hustler, debattør og feminist. Og en befriende REBEL. Det har hun nu i coop med Majse Njor skrevet en bog om. 
 
Jeg mødte selv Frederikke lige da hun var startet op som iværksætter og samlede penge ind via kickstarter for at lave den første kollektion af sko og jeg blev så begejstret for både konceptet (en indersål der gør, at du ikke smadrer dine fødder, selvom du har mere end 6 cm under hælene) og for designet, at jeg straks købte (eller fundede) tre par, som jeg så fik nogle måneder senere.
 
Siden er min kollektion vokset betydeligt og jeg elsker mange af hendes fantastiske støvler og sko (især dem med glimmer).
 
Og nu har jeg også læst hendes bog, som jeg stærkt kan anbefale. Især til alle dem, der føler sig udenfor og anderledes. I "Rebel" giver hun nemlig et både personligt, hæsblæsende, ærligt, sårbart, stærkt og meget livligt indblik i sin kamp for at være komme til tops uden at gå på kompromis med samfundets forventninger og normer. Og så er den bare smækfuld af gode historier!
 
Du kan købe Rebel her - den mest oplagte jule/nytårsgave til alle, der har brug for at læse en historie om mod og lyst.
 
Til aller sidst: Husk at du kan få løbende opdateringer ved at følge med på instagramfacebook eller linkedin
 
Rigtig glædelig jul 🎄 tak for godt følgeskab i år 🫶og håber du får den mest fantastiske indgang til 2024 om ganske kort tid 💘
Emilia
 
P.S. Hvad er det nu, som skal præge dit 2024?
 
 
 

On the fly

Pinlig tavshed nytårs aften...
 
Ha! Du troede nok, at det skulle handle om gode råd til samtaleemner, hvis du nu får en fremmed bordperson, som er lige så spændende som en grisehale uden krølle, så tager du fejl (omend du lige kan besøge Videnskab.dk og få en mindre inspi-liste)
 
Men ellers næh nej. For jeg spørger lige igen:
 
Hvad vil DU fylde 2024 med? 🎇😃
 
FOTO: HBO Max - Perry Mason S1 E1

Aktuelle artikler & TV

 
Selvom en tv-serie foregår i 1882, hvor kvinder enten var mest til pynt, til ægteskab eller til hårdt manuelt arbejde, kan den godt være feministisk frisættende for kvinder i dag.
 
... Uanset på hvilket af de to kontinenter kvinder befandt sig, var de fleste snøret ind i et stramt korset og havde minimum 15 lag tøj på, stramme knapstøvler, gerne parykker og ofte også en stor hat. Ikke meget kropsfrihed dér og alligevel spillede kvinder i dét antræk tennis (langsomt) og besteg bjerge (også langsomt), hvilket siger noget vigtigt om kvinders resiliens. Til gengæld er det normalt ikke en periode, hvor kvinder i dag henter inspiration til feministisk frisættelse, men det kan en tv-serie måske lave om på...
 
En ny generation af unge medarbejdere er for alvor ved at etablere sig på arbejdsmarkedet, og de stiller helt nye krav til ledelsesstilen og virksomhedsstrukturen. Jeg har talt med DM for at give lyd om hvordan den unge generation skal ledes. 
 
Jeg var i Go' Morgen Danmark og snakke om det "boom" af 50+ årige som hitter på instragram som influenceres. Undertegnet bliver dertil adspurgt hvorvidt denne nye tendens kommer som en overraskelse? Nej slet ikke. Som kvinde opvokser vi med æstetik og kommunikation som tro følgesvend, hvorfor det venlige medie Instagram får generation X til at briliere med relaterbare emner som overgangsalderen m.v. OBS: genudsendelse er kun tilgænglig på Tv2 Play med abonnement. 
 
"Jeg har i +10 år holdt et beundringsfuldt øje med kultursociolog, foredragsholder, TV-type og giga-powerhouse Emilia Van Hauen. Derfor var det også en drøm at have denne podcastsamtale, hvor Emilia gavmildt lod mig gå på opdagelse i bl.a. hendes mod og hvordan hun bruger det til at bryde sine mønstre."
 
Jeg har gæstet i podcasten Roxies podcast, hvor jeg deler ud af mine erfaringer med bryde egne mønstre. Jeg kaster lys på livserfaringeringer der danner ramme om min person og hvordan de idag er mine stærke redskaber på livets vej. 
 
 
FOTO: Netflix. Fra serien Painkiller.

Pop op til hjernen

Inspiration til dig fra en verden fuld af vidundere. Og jeg har kun dem med, som jeg synes er fede, sjove, gode, cool eller bare værd at anbefale. 
  
Serier
 
IMDb rating: 7.4/10
Beskrivelse: Årsagerne til og konsekvenserne af Amerikas opioidepidemi udfolder sig i dette drama, der følger dens gerningsmænd, ofre og en efterforsker, der søger sandheden.
Ok, men ikke lige så god som Dopesick på HBO.
 
IMDb rating: 7.6/10
Beskrivelse: Da årtiets sag sparker hans dør ind, forfølger Mason utrætteligt sandheden og finder en splittet by og muligvis sin egen frelse.
Syntes S1 var irriterende, men S2 er virkelig god - og så de kjoler! 
 
IMDb rating: 8.2
Beskrivelse: Med hidtil usete klip skildrer denne dokumentarserie David Beckhams kometkarriere fra beskeden start til global fodboldstjernestatus.
Nogen der ikke har set den endnu? Næppe. Men den er faktisk også virkelig god. Han er et særligt menneske, det er han altså.
 
The Crown S6
Serien er generelt helt fantastisk, men S5 og S6 er absolut de svageste - pånær E10 i S6, som klart er det bedste afsnit af dem alle i hele sæsonen, selvom det ikke kommer op på niveau med de gode episoder i de andre sæsoner. Fx det med slaggerbjerget eller det med Kennedy. 
  
Film
 
IMDb rating: 7.4/10
Beskrivelse: Som 11-årig flytter Margaret til en ny by og begynder at overveje alt om liv, venskab og ungdom. En tidløs historie om identitet, ens plads i verden, og hvad der giver vores liv mening.
Åh altså, en af de første bøger i mit liv. der gjorde et stærkt indtryk på mig - elskede elskede elskede den og nu er filmen kommet og PYHA for den er så god og så fin og helt rigtig. Se den. 
 
IMDb rating: 7.6/10
Beskrivelse: Britisk dokumentar fra 2022 (This is Joan Collins). Ligesom sit alter ego Alexis i 'Dollars' er den britiske skuespiller Joan Collins et ikon. Da hun var ung, ville hun ikke være filmstjerne, men teaterskuespiller i England. Hendes far advarede hende mod branchen og mod mændene. Hun blev voldtaget som teenager - og giftede sig med overgrebsmanden. Her fortæller hun selv om, hvordan hun overlevede og fik succes i løbet af syv årtier i Hollywood - med ærlighed og humor
Jeg læste engang for tusind år siden hendes selvbio og vidste ikke rigtig, hvad jeg skulle tænke om den, for jeg var sgu ikke så vild med hende, men denne dox er virkelig værd at se. Sikke en stamina og kraft den kvinde har! Meget inspirerende.
 
IMDb rating: 7.1/10
Beskrivelse: Den nyeste Hunger Games er en prequel til The Hunger Games-filmene, der bl.a. tæller med The Hunger Games i 2012, som blev fuldt op af The Hunger Games: Catching Fire i 2013. Filmen følger den unge Coriolanus Snow, som er sidste håb for sin stolte og forhenværende velhavende familie, der i efterkrigstidens Capitol har lidt et hårdt fald. For at redde sit levebrød og familiens ære, tager Snow modvilligt mentorrollen for Lucy Gray Baird, som er en soner fra det fattige Distrikt 12.
Jeg er ret vild med de tre første film og denne er også virkelig god, omend en smule langtrukken. Men jeg gik direkte hjem og streamede Hunger Games 1 og går snart i gang med 2'eren igen. 
 
Bøger og podcasts
 
Beskrivelse: Frederikke Antonie Schmidt står bag det hæderkronede og populære brand Roccamore, men selv om hun er en seriøs og ambitiøs CEO i sin egen virksomhed, så insisterer hun på at gå i lyserødt, larme og gøre alt på sin egen måde. Hun er lige dele forretningskvinde såvel som debattør, feminist, opfinder og cirkusprinsesse! I "Rebel" giver hun et livligt og personligt indblik i sin kamp for at være komme til tops uden at gå på kompromis med samfundets forventninger og normer. 
 
 
Billeder fra fotoshootet til min nye bog. Hos Gyldendal med fantastiske Sara Galbiati ❤️
Et af de fine resultater blev bl.a. det første billede du ser i nyhedsbrevet her. 
...hvis du lige skulle have glemt det 🤓 så udkommer min nye bog d. 24. januar 2024 🤗

Kalender

 I samarbejde med LearnX holder jeg flere heldags kurser i foråret og efteråret 2024 - både i Aarhus og København. 
Og så holder jeg en DIGITAL BOGRECEPTION for "Generationen der skal redde verden" den 26. januar hvor ALLE er velkomne. Link kommer snart...
 

Book et foredrag

Hvordan tiltrækker, fastholder og leder du de unge generationer? Hvad motiveres de af og hvordan skaber du en relation til dem? Det og meget mere får du svar på i foredraget. 
 
Kvinder har altid været styret på deres skønhed, seksualitet og socialitet - og det har gjort kvinder ufrie og samfundet fattigere. Derfor er der brug for flere ustyrlige kvinder, der først og fremmest lader sig styre af sin egen lyst...til at leve deres liv, som de ønsker og til at bidrage med det, de synes er vigtigt.
Et skarpt og underholdende foredrag med mange interessante kvindehistorier om hvad man som kvinde med held kan frigøre sig fra og hvad der skal til for at man empower sig selv mere.
 
Kunsten af lykkes sammen i en forandringstid
Vi står midt i et paradigmeskifte når det gælder fremtidens arbejdsplads. Vinderne er de (hierarkiløse) organisationer, der har tillid til deres medarbejdere. Og som skaber et miljø, hvor kreativitet og gode relationer trives på tværs af alt - i et fantastisk fællesskab!

Send mig gerne en uforpligtende forespørgsel.

 
 
Følg mig på Facebook, InstagramLinkedIn og Twitter
 
Og her kan du dele nyhedsbrevet med andre, hvis du tror de vil få glæde af det
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet