27. november er du inviteret til noget helt særligt Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

De Ustyrlige kan redde os fra de Hysteriske

 
Søndag nat sendte jeg (lidt træt) mit endnu engang redigerede manus på min kommende bog, Generationen der skal redde verden...med lidt hjælp fra os andre med underteksten Forstå hvordan de unge Z'ere skaber fremtiden til min redaktør.
 
Den bliver udgivet den 24. januar 2024 og jeg satser på, at når jeg også selv er født på en 24ende, at der så kan være lidt numerologisk medvind i den dato😊 Og hvis du allerede nu ved, at du gerne vil læse den, kan du forudbestille den her.
 
Der er mange der har udfordringer med den unge generation. Også på Island, hvor jeg var inviteret hen for at tale om Z'erne. De var nogle af de sødeste mennesker, jeg har mødt, så gæstfrie og så venlige - og så har de det smukkeste land! 
 
 
Og en af de smukkeste scener jeg har stået på. Hvilket hjælper når jeg skal holde det på engelsk. For jeg både elsker og frygter at holde foredrag på engelsk.
 
Elsker det, når det går godt, for så er det bare så fedt at overkomme sin frygt og sin usikkerhed og følelsen af, at det er gået godt er SÅ meget federe. Men damn! hvor er det bare svært at komme over, når det ikke går som det skal.
 
I den uge havde jeg tre engelske foredrag og det første på Island gik godt. Jeg havde øvet intro'en mindst 21 gange på hotelværelset, for starten er altid vigtig, og jeg følte mig sikker og hjemme - faktisk så hjemme, at jeg gik 10 minutter over tid. Hvilket faktisk er ret utilgiveligt og dybt uprof til sådan en stor konference. Det brugte jeg mindst en uge på at slå mig selv oven i hovedet med, før jeg kunne slippe det igen, for jeg var skamfuld over at have taget den næste talers tid (hvilket jeg undskyldte overfor hende da jeg kom ud og opdagede, at jeg ikke havde holdt tiden).
 
Det andet holdt jeg i Helsingør nogle dage senere og pludselig snublede jeg over ordene og kunne slet ikke finde rytmen og sikkerheden, som jeg havde følt på Island. Og to dage efter holdt jeg et i Odense, hvor sproget gik meget bedre, men hvor folk ikke rigtig grinede af mine jokes og jeg slet ikke kunne mærke dem.
 
Bagefter fik jeg tilbagemeldinger fra dem alle tre, og der hvor det var gået værst, lavede de en genbookning og de to andre var meget tilfredse.
 
Fortæller jeg dette for at prale? Nej. Jeg gør det for at minde DIG om, at med mindre du virkelig ved - altså sådan rigtigt har fået at vide af den anden part! - at du gjorde XYZ dårligt, så kan du ikke altid stole på din egen fornemmelse. 
 
Vi har det nemlig alt for ofte med at slå os selv i hovedet med små ups'er, eller med at noget ikke er perfekt, og glemmer hvad vi faktisk gav til de andre. Så derfor: Husk nu at tjekke ind i virkeligheden inden du blamer dig selv for at ikke at have levet op til dine egne forventninger ❤️
 
 
Først er der de hysteriske
 
Mine to sidste klummer har handlet om mænd.
 
Den første skrev jeg, fordi jeg blev overfuset af en mand, der selv overtrådte cykelreglerne plus var ved at vælte mig i en hasarderet overhaling, men som endte med at være den, der råbte et ”hysteriske kælling!!!” efter mig.
 
Plus at jeg lige havde set to tv-serier, som nærmest pinte sjælen ud af mig, fordi mændene gik i total overdrive af hysteri. Hvilket fik mig til at tænke over, at der må findes mindst lige så mange hysteriske mænd som kvinder - men at de bare bliver vurderet anderledes. Måske fordi ordet hysteraos betyder livmoder...
 
Jeg skriver bla: 

Men måske er det på tide at indse, at mænd også har en slags følelsesmæssig livmoder, der kan gå amok i ukontrollerbare følelser, for senest har der været flere historier om mænd, der er fuldstændig hysteriske i deres adfærd. Bandeopgøret er fx et godt eksempel, hvor krænkede æresfølelser – udover kampen om rå magt og indkomst – medfører likvideringer på åben gade i dagtimerne. For nylig så jeg den højt ratede israelske tv-serie Fauda der er bygget på virkeligheden, og har politifolk og hamas-terrorister i centrum, men inden første sæson var færdig var jeg dødelig træt af mændenes hysteriske råben og dramatiske gestik, som vistnok skulle vidne om handlingsparate mænd, hvilket ødelagde en ellers god serie.
 
Her ses et billede fra den ene serie - måske kan du gætte hvad det er for een? FOTO: Chuch Hodes/FX.  
 

Og så er der de ustyrlige

Jeg har i nogle år talt om hvordan ustyrlige kvinder har det sjovere, og nu er det på tide at tale om, hvordan ustyrlige mænd kan redde verden.

Ustyrlige forstået som evnen til ikke at lade sig styre af de traditionelle forventninger. Mænd bliver nemlig styret på præstation, penge og magt og derfor kommer det ofte til at handle om den enkelte mands succes fremfor fællesskabets.

En mand der ikke er i stand til at præstere (fx hvis han er fysisk svag), er fattig eller ingen indflydelse har, vil oftest blive anset for at være en taber. Uanset hvor kærligt, omsorgsfuldt og loyalt et menneske han end måtte være. Dette er en meget grov påstand, men bliver desværre underbygget af statistikkerne, der viser, at over 40 procent af mændene i socialgruppe 5 (de ufaglærte) ikke har børn. 

Når det går godt, kan drenge der bliver trænet til at være succesfulde ved at kunne skabe (egne) resultater, være velhavende og vigtige for mange andre end sig selv og dermed skabe gode vilkår for mange andre. Når det går skidt, kan det skade millioner.

Hvor grelt det kan se ud, er verden vidne til i USA og Israel/Palæstina lige nu. I USA har Kevin McCarthy og Matt Gaetz taget Repræsentanternes Hus og USA til gidsel i en fejde, der kan komme til at lamme landet økonomisk og hvor et meget lille mindretal af republikanere, der ønsker ekstreme tiltag i regeringen, har fået stor magt. Lige nu er der helle, men en amerikansk kommentator udtalte, at der er en reel fare for, at der kan udbryde en form for borgerkrig, hvis ikke man snart finder et fælles ståsted.

I Israel og Gaza-striben foregår lige nu en krig mellem Israel og Hamas, som i en tid, hvor FN findes, ikke burde kunne finde sted. Alle kan fremskrive, hvad udkommet af konflikten kommer til at betyde, nemlig massive civile tab, men der er samtidig ikke noget der tyder på, at det er muligt at undgå denne menneskelige katastrofe, fordi den virker til at være drevet mere af enkelte personers trang til magt på begge sider.

(Du kan læse den færdig ved at følge linket)

Jeg er i en tænketank, som både Dennis og Malene er med i - og de har begge lige udgivet hver deres bog, som jeg stærkt vil anbefale! Altså, jeg er ikke nået til at læse dem endnu (for jeg skulle lige skrive min egen helt færdig) men jeg VED at de er fantastisk gode, både fordi jeg kender dem - og fordi anmeldelserne har været super gode.
 
Dennis Nørmark giver i bogen Ufrihedens pris - Hvordan vi lærte at tro, at vi ingenting kan
sit bud på, hvad ufrihed er. Efter hans mening har vores liv aldrig har været så regulerede og administrerede som i dag. Vi tror, vi er frie, men vi har reelt ikke meget frihed. De mange regler, der styrer det moderne menneske, efterlader os med en følelse af utilstrækkelighed og en usikkerhed på vores egne evner. Hvis vi skal blive frie, livsduelige mennesker, skal vi sættes fri fra den enorme overadministration, som vores samfund og vores arbejdspladser pålægger os. Først da bliver vi frie ansvarlige mennesker, der kan skabe gode fællesskaber.
 
Køb Ufrihedens pris her
 
Malene Friis Andersens bog Det kunne være så godt - På jagt efter indflydelse og det menneskelige i arbejdslivet.
kombinerer sin forskning med sine mangeårige erfaringer som erhvervspsykolog i bogen  Hun er ph.d., autoriseret psykolog, prisvindende forfatter og en anerkendt ekspert i ledelse, stress og psykisk arbejdsmiljø. DET KUNNE VÆRE SÅ GODT er et opråb på vegne af alle de medarbejdere og ledere, der hver dag oplever, at indflydelsen og meningen i arbejdet forsvinder. Forskningen taler ellers sit tydelige sprog: Når vi har indflydelse, trives vi bedre, vi løser opgaverne bedre, vi oplever at høre til, og vi får en positiv selvforståelse. What’s not to like? Malene Friis Andersen kombinerer i bogen Det kunne være så godt - På jagt efter indflydelse og det menneskelige i arbejdslivet sin forskning med sine mangeårige erfaringer som erhvervspsykolog. Hun er ph.d., autoriseret psykolog, prisvindende forfatter og en anerkendt ekspert i ledelse, stress og psykisk arbejdsmiljø.
 
Køb Det kunne være så godt her
 
 
Kun for mine abonnenter: Vil DU være her + få 15% rabat?
 
Jeg mødte Frederikke (hvis bog jeg også læser lige om lidt og giver en anmeldelse af) da hun endnu ikke havde produceret sine første sko - og nu er hun en badass af en bizz, som har givet kvinder (og nogle mænd) glimmer og på fødderne og fjernet smerterne ved de høje hæle. 
 
Mandag d. 27. november holder Roccamore et helt særligt event kun for jer, der abonnerer på dette nyhedsbrev, i deres skønne butik i Skindergade 19 i København, hvor de byder på lækre snacks, forfriskninger, de fineste rammer - og 15% eksklusiv rabat på Roccamores sko og støvler, for de deltagende. Du kan desuden opleve Frederikke Schmidt, som kommer og fortæller om hendes rejse med Roccamore. Tilmeld dig her.
 
Til aller sidst: Husk at du kan få løbende opdateringer ved at følge med på instagramfacebook eller linkedin
 
Nyd mørkets velsignelser - om lidt vender det 🕯️
Emilia
 
 

On the fly

Istid nu?! 
De sidste 2,6 millioner år har Jorden vekslet mellem istid og mellemistid.
 
Lige nu lever vi i en mellemistid, som normalt varer omkring 10.000 år - men vores har nu varet 11.700 år, så 😱😱😱 er moonboots snart ikke nok?
 
Jo de er. For på Videnskab.dk kan du læse, at pga Jordens nuværende cirkulære bane om Solen vil en ny istid tidligst opstå om 20.000 år. Med mindre.... (følg linket 😉)
 
FOTO: Disney+. Fra serien The Bear sæson 2.

Aktuelle artikler & TV

 
Fine dining verden har både i virkeligheden og i den hypede tv-serie The Bear et galleri af mænd, der bruger deres følelser, som en dominerende magt. De omtales bare ikke som hysteriske.
 
Fire gange overtrådte han cykelreglerne plus var ved at vælte mig i en hasarderet overhaling, og alligevel var det ham, der endte med at råbe ”hysteriske kælling!!!” til mig, da jeg i krydset fik indhentet ham og sagt, at han skulle passe på, hvordan han overhalede folk. Hans udbrud var ledsaget af en determination i stemmen, som om han havde sagt det altafgørende trylleord, der ville fjerne alle andre argumenter og give ham den endelige definitionsmagt og -ret.
 
Hvis mænds værdi blev opgjort i evnen til at skabe sameksistens fremfor at udøve magt overfor andre, ville verden opleve færre krige.
 
Jeg har i nogle år talt om hvordan ustyrlige kvinder har det sjovere, og nu er det på tide at tale om, hvordan ustyrlige mænd kan redde verden. Ustyrlige forstået som evnen til ikke at lade sig styre af de traditionelle forventninger. Mænd bliver nemlig styret på præstation, penge og magt og derfor kommer det ofte til at handle om den enkelte mands succes fremfor fællesskabets. En mand der ikke er i stand til at præstere (fx hvis han er fysisk svag), er fattig eller ingen indflydelse har, vil oftest blive anset for at være en taber. Uanset hvor kærligt, omsorgsfuldt og loyalt et menneske han end måtte være. Dette er en meget grov påstand, men...
 
Nye unge generationer crasher nu arbejdsmarkedet med helt nye krav og holdninger til den moderne arbejdsplads og leder. Jobbet skal give mening, være sjovt og rumme et hyggeligt fællesskab. Det er nogle af de kerneværdier, Y'ere og Z'ere lægger vægt på. Derimod hader de hierarkier og bundne opgaver, hvor medarbejderen ikke involveres.
 
Jeg har besøgt Business Danmarks podcast Business Lounge, hvor du bl.a. kan høre om de 4 generationer på arbejdsmarkedet, hvad gen Z især kræver af arbejdsmarkedet, hvorfor du ikke skal kæmpe for at fastholde gen Z, og hvilke to ting, der forener alle generationer. 
 
"De yngre generationer vil bruge deres kreativitet, deres tid, deres energi på at skabe det, som de synes er sjovt og vigtigt og under nogle vilkår, de godt kan lide og kan stå inde for. De ønsker en større grad af frihed til at arbejde, når de vil.”
 
Jeg har talt med Ledelsesugen om, hvorfor de yngre generationer, der er på arbejdsmarkedet nu – eller er på vej de kommende år – ikke ønsker at være ledere. Det er en ny tendens, som flere undersøgelser fra bl.a. Deloitte og Ballisager har belyst i år. 
 
"Spørg og vær nysgerrig - for man kan ikke tænke sig til, hvad det vil sige at være ung."

Jeg har gæstet Ida Spannow i podcasten Ledelsesalmanakken, hvor vi sætter spørgsmålstegn ved hele tendensen til og måden at snakke om den unge generation på. For hvorfor taler vi så meget om de unge? Taler vi endda for meget om de unge? Og er der virkelig så stor forskel på, hvad de unge sætter af krav i dag i forhold til de krav de unge satte for 30 år siden?  
 
 
FOTO: Netflix. Fra serien Lupin.

Pop op til hjernen

Inspiration til dig fra en verden fuld af vidundere. Og jeg har kun dem med, som jeg synes er fede, sjove, gode, cool eller bare værd at anbefale. 
  
Serier
 
IMDb rating: 7.5/10
Beskrivelse: Mens medierne og politiet har Claire og Raoul i søgelyset, forsøger den flygtende Assane at beskytte dem på afstand, men gamle fjender truer med at forpurre hans planer.
 
IMDb rating: 8.3/10
Beskrivelse: En israelsk topagent må forlade sit otium for at jagte en palæstinensisk modstander, han troede var død, og derved igangsættes en kaotisk række af begivenheder.
En af de hysteriske...men den er også god
 
IMDb rating: 8.4/10
Beskrivelse: Den unge pirat Monkey D. Luffy tager med sin stråhat og en broget besætning ud på en episk skattejagt i denne filmatisering af den populære manga.
Virkelig overraskende serie - pirat møder manga...
 
IMDb rating: 8.2
Beskrivelse: Med hidtil usete klip skildrer denne dokumentarserie David Beckhams kometkarriere fra beskeden start til global fodboldstjernestatus.
 
IMDb rating: 8.7/10
Beskrivelse: I de sidste dage af 2. verdenskrig møder en blind fransk kvinde og en tysk soldat hinanden. Baseret på Anthony Doerrs Pullitzer-vindende bestseller.
 
IMDb rating: 7.7/10
Beskrivelse: Vovet, vittig og velspillet. Den stort anlagte dramaserie 'Harlots' foregår i 1760'ernes London og følger den ambitiøse Margaret Wells og den hensynsløse Lydia Quigley. Bordelejere - og bitre rivaler.

IMDb rating: 8.0/10
Beskrivelse: USA's forgyldte tidsalder var en tid med stor økonomisk omvæltning. Denne historie indledes i 1882 i denne periode, hvor Marian Brook, den forældreløse datter af en sydstatsgeneral, flytter ind hos sine konventionelle tanter i New York.
 
IMDb rating: 7.6/10
Beskrivelse: Da årtiets sag sparker hans dør ind, forfølger Mason utrætteligt sandheden og finder en splittet by og muligvis sin egen frelse.
 
Film
 
IMDb rating: 7.8/10
Beskrivelse: I denne engelsksprogede special laver den islandske komiker Ari Eldjárn sjov med nordiske rivaliseringer, Hollywoods udlægning af Thor, småbørns luner og meget mere.
Så sjov! Se den uanset om du er til islandsk eller ej.
 
 
Bøger og podcasts
 
Beskrivelse: Dennis Nørmark giver i denne bog sit bud på, hvad ufrihed er. Efter hans mening har vores liv aldrig har været så regulerede og administrerede som i dag. Vi tror, vi er frie, men vi har reelt ikke meget frihed. De mange regler, der styrer det moderne menneske, efterlader os med en følelse af utilstrækkelighed og en usikkerhed på vores egne evner. Hvis vi skal blive frie, livsduelige mennesker, skal vi sættes fri fra den enorme overadministration, som vores samfund og vores arbejdspladser pålægger os. Først da bliver vi frie ansvarlige mennesker, der kan skabe gode fællesskaber.
 
Beskrivelse: Tænk, hvis vi skabte arbejdspladser med rum til at være mennesker. Til at trække vejret, frem for at hive efter det. Hvor mening var noget, der var, frem for noget, vi fandt på. Hvor vi turde løsne grebet. Det kunne være så godt ... DET KUNNE VÆRE SÅ GODT er et opråb på vegne af alle de medarbejdere og ledere, der hver dag oplever, at indflydelsen og meningen i arbejdet forsvinder. Forskningen taler ellers sit tydelige sprog: Når vi har indflydelse, trives vi bedre, vi løser opgaverne bedre, vi oplever at høre til, og vi får en positiv selvforståelse. What’s not to like? Malene Friis Andersen kombinerer i denne bog sin forskning med sine mangeårige erfaringer som erhvervspsykolog. Hun er ph.d., autoriseret psykolog, prisvindende forfatter og en anerkendt ekspert i ledelse, stress og psykisk arbejdsmiljø.
 
Beskrivelse: Fortælling om lægen Sinuhes liv, af Mika Waltari, bygger på en beretning, der er bevaret fra oldægyptisk tid, men tiden er rykket frem omkring den unge farao Tut-Ankh-Amons tid. Sinuhe må af politiske grunde forlade sit elskede land. Med sin trofaste slave og tjener lever han i en årrække blandt beduiner i Syrien, turer rundt i Lilleasiens byer og besøger den nye kulturstat, Kreta. Sammen udfører de store bedrifter og oplever ynkelige nederlag, inden de vender hjem til et Ægypten i opløsning og forfald.
Læste den for en milliard år siden og genbesøgte den. En klassiker.
 
iTunes rating: 4.7/5
Beskrivelse: I 18 år har klummen 'Modern Love' givet New York Times læsere et indblik i rigtige menneskers komplicerede kærlighedsliv. Siden starten har klummen udviklet sig til et tv-program, tre bøger og en podcast. Hver uge bringer vært Anna Martin dig historier og samtaler om kærlighed i alle dens herlige permutationer, dumme faldgruber og livsændrende øjeblikke. 
Simpelthen en af de bedste podcasts jeg længe har lyttet til.
 
iTunes rating: 5/5
Beskrivelse: Avanceret engelsk kursus. Den bedste podcast til at lære engelsk. Korte engelsktimer med en erfaren engelsklærer. Deltag for at blive en selvsikker engelsktalende.
Gæt selv hvorfor jeg gik igang med den - og den er faktisk virkelig god. 
 
Diverse
 
 
Beskrivelse: Vil du fordybe dig i det engelske sprog og tale på modersmålsniveau? Nysgerrig på USA og kulturen? Så er denne lydbog noget for dig! Du får lektioner i engelsk og lærer alt om landet, kulturen, historien, folklore, kunst og populære destinationer. Undervejs vil du opfange sofistikerede udtryk og avanceret grammatik.
 
UNICEFs Børnepris går til en person, en organisation eller en virksomhed, der gennem flere år har ydet en særlig bemærkelsesværdig indsats for børn og unge i Danmark eller internationalt. De nominerede kandidater til årets UNICEF pris er Den Grønne Ungdomsbevægelse, Lær for Livet og Spejderne. Frem til den 12. november er alle danskere inviteret til at stemme på deres favorit her på siden. Blandt de indkomne stemmer trækker vi lod om 10 UNICEF-muleposer i økologisk bomuld og en medfølgende drikkeflaske. 
 
Mandag d. 27. november holder Roccamore et event i deres skønne butik i Skindergade 19, hvor de byder på lækre snacks, forfriskninger, de fineste rammer - og 15% eksklusiv rabat på Roccamores sko og støvler, for de deltagende. Du kan desuden opleve Frederikke Schmidt, som kommer og fortæller om hendes rejse med Roccamore. Tilmeld dig her.
 
 
Jeg var nede i en gletsjer på Island (bliver kaldt Into the glacier) og det var en ret vild oplevelse. Men næsten vildere var køreturen derud i monstertruck. På et tidspunkt var det så hvidt overalt, at jeg ikke kunne se, hvad jeg så ud af vinduet - fordi der bare var hvidt (og nej, det var ikke fordi det sneede ;) Vi var flere der lånte varme futter (hence fodtøj).

Kalender

 
14. november 2023, Frederikssund: Erhvervskonferencen 2023. Kommunen afholder en konference, hvor jeg bla taler om generation Z.
 
I samarbejde med LearnX holder jeg flere heldags kurser i foråret og efteråret 2024 - både i Aarhus og København. 
  • 11. april 2024: Hotel GUESTapart, Aarhus 
  • 2. maj 2024: Scandic Sluseholmen, København

Book et foredrag

Hvordan tiltrækker, fastholder og leder du de unge generationer? Hvad motiveres de af og hvordan skaber du en relation til dem? Det og meget mere får du svar på i foredraget. 
 
Kvinder har altid været styret på deres skønhed, seksualitet og socialitet - og det har gjort kvinder ufrie og samfundet fattigere. Derfor er der brug for flere ustyrlige kvinder, der først og fremmest lader sig styre af sin egen lyst...til at leve deres liv, som de ønsker og til at bidrage med det, de synes er vigtigt.
Et skarpt og underholdende foredrag med mange interessante kvindehistorier om hvad man som kvinde med held kan frigøre sig fra og hvad der skal til for at man empower sig selv mere.
 
Kunsten af lykkes sammen i en forandringstid
Vi står midt i et paradigmeskifte når det gælder fremtidens arbejdsplads. Vinderne er de (hierarkiløse) organisationer, der har tillid til deres medarbejdere. Og som skaber et miljø, hvor kreativitet og gode relationer trives på tværs af alt - i et fantastisk fællesskab!

Send mig gerne en uforpligtende forespørgsel.

 
 
Følg mig på Facebook, InstagramLinkedIn og Twitter
 
Og her kan du dele nyhedsbrevet med andre, hvis du tror de vil få glæde af det
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet