Hvad vil du gerne blive klogere på om de unge? Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

De næste 40, 50, 60 år

 
"Fra starten af har jeg vidst, at dette ville ske.
 
Fuldstændig uvægerligt. Jeg har vidst, at det skal ske, hvis det går godt. Og godt er det gået. For nu er det sket.  
 
Vi stod lige sammen og grinede af noget, der var fjollet, sjovt, let, og så kigger jeg op på den dreng, som i 13 år ellers har været min lille dreng, og det går op for mig, at det ikke er første gang, at jeg kigger op på ham, og jeg ved ikke, hvorfor det er lige nu, at jeg opdager, at jeg kigger op, men lige i det sekund, hvor jeg opdager, at det er sådan det er, sprækker mit hjerte.
 
Op åbner sig en bundløs kløft af sorg, som aldrig vil kunne fyldes ud af den stolthed og glæde og beundring jeg også føler, og mit indre landskab har ændret sig for evigt. En ny topografi med uventede skarpe tinder af meninger og tågede søer af hemmelige følelser opstår i mit børneland; meninger, der tager afstand fra mig, og følelser, som jeg slet ikke får adgang til længere. I det land, hvor jeg ellers var hans vigtigste gæst.  
 
Han er på vej væk fra mig.  
 
Og han kommer aldrig nogensinde tilbage til mig på den måde, som ellers altid har været den måde, vi har været sammen på. Delt liv på. Og han er bare den sidste i rækken. De to andre er allerede videre og flere kommer der ikke. Det ved jeg. Alene den tanke driver som et panisk spøgelse indover den nye kløft af sorg og forladthed, og jeg når at tænke, selvom jeg ikke vil, om det nu alligevel er for sent med bare én mere, for aldrig mere skal jeg ellers gemme næsen i hans nakke og drukne mig i hans barneduft og mærke hans fuldstændig betingelsesløse hengivelse, og aldrig mere skal jeg være den, som han smider alt for, for at løbe mig i møde, mens han råber moooooor!! og stråler over hele ansigtet.  
 
Nu er jeg i stedet en mor, der er mindre end alle mine børn."    
 
Sådan skrev jeg for præcis 7 år siden i en klumme i Femina - og nu er jeg nået til et nyt vendepunkt, for nu er han ikke bare på vej væk fra mig. Han flytter simpelthen hjemmefra.
 
Og ja, jeg græder. Men jeg glæder mig også helt vildt meget over, at jeg har fået gjort mig selv så overflødig, at han nu for alvor kan starte sit voksenliv.
 
Det har jeg skrevet om i min seneste klumme i Berlingske: Snart flytter min yngste hjemmefra – jeg græder og jubler
 
 
I klummen skriver jeg bla:
 
Udover at føle en grundløs kærlighed til dem, er jeg også ret vild med hvem de har udviklet sig til at være – og derfor var det et totalt følelseschok af ren hjertesmerte, da den første flyttede.
 
Men nu hvor det er den sidste, glæder og fryder jeg mig i stedet over, at jeg har i hvert fald 40, måske 60 år, foran mig, hvor jeg selv vælger hvilke forventninger jeg ønsker at leve op til ift hvordan og hvornår jeg skal bruge min tid, energi, penge og opmærksomhed. Friheden er stadig så ny, at jeg endnu ikke helt ved, hvordan jeg skal forvalte den.  
 
På mange måder har jeg det nemlig, som om mit liv for alvor skal til at starte nu. Hvilket er komplet ulogisk, for samtidig er én af mine største glæder i mit liv at være blevet mor, og det har været fuldstændig afgørende for, at jeg i dag føler mig så forløst, heldig og taknemmelig over mit liv.  
 
Men måske er det netop fordi jeg har sat både dem og mig selv fri i ligeværdighed, at jeg er opløftet ved tanken om, at livet står foran mig med en masse nye oplevelser, mennesker, viden og kærlighed, som jeg ikke kunne opnå tidligere, men som jeg nu kan forsøge at indtage – hvis jeg har lyst.
 
Når vores børn er kommet godt i gang med deres egne liv, har vi jo opfyldt vores fineste opgave som forælder; at gøre os selv overflødige. Dét skal man da fejre. Hvordan, må være op til én selv.
Du kan læse resten af klummen via linket oppe og nede.
 
Her har du til gengæld to billeder af Silas. Det øverste fra foråret, hvor vi var i Paris og bla. besøgte et super fedt museum, som jeg har glemt navnet på 🙄 
 
Det fantastiske ved den tur var, at vi var to voksne, der var afsted. Vi var ligeværdige i samtalerne og oplevelserne - og så afsluttede han med at invitere mor på en super hyggelig og vanvittigt lækker Michelinrestaurant. Som tak for turen. Der røg altså tårer ned i maden den aften...
 
Det andet er med Tintin. Ham som nu bliver min eneste bankende-hjerte-konstant i hjemmet, udover mig altså.
 
De unge fylder og har fyldt meget i mit liv i over 25 år. Fordi de altid viser vejen til fremtiden.
 
Og nu er jeg i gang med at skrive en bog om dem. Som jeg har tænkt mig at fylde med historier, som jeg bagefter bakker op med en masse fakta. Ellers kan ma nemlig ikke rigtig huske, hvad man har læst.
 
Min hensigt er at skrive det, jeg kalder for en sofabog. Det er mit eget udtryk for en bog, som man kan sidde og hygge sig med i sofaen og få læst på to aftenener. Uden at det føles som hverken lektier eller arbejde. 
 
MEN hvor du bagefter opdager, at du har fået en hel masse konkret viden sneget ind i hovedet alligevel.
 
Som du så kan bruge i din hverdag. Enten til at forstå dig selv bedre (hvis du er ung) eller som forælder, kollega eller leder.
 
Jeg ELSKER at skrive og det er vildt fedt endelig at være i gang med den! For jeg har villet skrive den i mange år. Men der er altså også dage, hvor jeg går i seng og synes, at jeg ikke har fået lavet en pind! Og hvor jeg er dybt frusteret over, at jeg ikke er længere. Og nu om to sekunder er der deadline! Og jeg har slet ikke alt det med, som jeg gerne VIL have med. Og jeg mangler også at læse den og den og den undersøgelse. Og og og.... 
 
Men sådan er det bare. Og derfor nyder jeg de dage, hvor det føles som at surfe på et hav af ord, der hele tiden holder mig oppe og giver mig de vildeste rutsjeture med kriller i maven af spænding, endnu mere.
 
Og DU kan hjælpe mig, hvis du har lyst. For 
 
HVAD VIL DU GERNE BLIVE KLOGERE PÅ OM DE UNGE?
 
Hvis du har noget, du gerne ville læse om, så skriv det til mig her emilia@emiliavanhauen.dk 
 
Tusind tak på forhånd ❤️
 
Til aller sidst: Husk at du kan få løbende opdateringer ved at følge med på instagramfacebook eller linkedin
 
De kærligste der-er-en-måned-til-foråret-kommer hilsner 🌱 
Emilia 
 

On the fly

Kvinder er smukke og sexede, mænd er rationelle og modige...
 
Sådan er det i hvert fald oftest beskrevet i litteraturen viser en analyse fra 2019.
 
En analyse af ord brugt i bøger viser, at negative udsagnsord, der knytter sig til kroppen og udseendet, bruges hele fem gange så ofte om personer af hunkøn end personer af hankøn. Til gengæld beskrives personer af hankøn hyppigst med tillægsord, som har at gøre med deres opførsel og egenskaber.
 
Smuk og sexet. Det er to af de allermest brugte tillægsord om kvinder. Retskaffen, rationel og modig bliver til gengæld rigtig ofte brugt om mænd.
 

Aktuelle artikler & TV

 
Der er masser af fordomme om mulighederne for et ungdomsliv på landet, men måske er tiden nu moden til at se langt mere nuanceret på den balance, frihed og nærvær, som det også tilbyder. I 2007 vendte det på verdensplan, men allerede for 100 år siden skete det i Danmark: Der boede flere mennesker i byerne end på landet. Hvor byen som regel er forbundet med ord som fremdrift, trends, dynamik, innovation og fremtid, er landet oftere knyttet til ord som...
 
Skal du leve op til tidens gode forældreideal, drømmer du aldrig om, at børnene flytter hjemmefra. Og bliver provokeret af dem, der glæder sig til at opdage, hvad livet byder på, når de er væk. Men den gode forælder gør sig selv overflødig – og lever i stedet et liv, der er inspirerende for deres børn. Om få måneder flytter Silas, min yngste søn, hjemmefra, og så...
 
Mange er trætte af, at folk bruger Lise Nørgaards død til at promovere sig selv. Det har jeg talt med Berlingske om. Det handler bl.a. om humble braggin og stedfortrædende berømthed.
 
 
Billedet er fra den helt fantastiske film 'Babylon', der går i biograferne nu. En total must-see!

Pop op til hjernen

 
Inspiration til dig fra en verden fuld af vidundere.   
  
Serier
 
Beskrivelse: Dette skarpsindige spiondrama følger et dysfunktionelt hold MI5-agenter - og deres højst utiltalende chef, den berygtede Jackson Lamb - som prøver at navigere i spionagens bedrageriske verden for at beskytte England mod mørke kræfter.
Jeg skulle lige i gang og SÅ var jeg i gang! Den er super god og lidt anderledes og hovedpersonen er så klam og klog, at man næsten ikke kan kigge på ham. Men det virker. For selvfølgelig kan han jo noget andet!
 
Beskrivelse: Tamar er Hacker-agent for Mossad og har infiltreret Teheran under falsk identitet for at få ødelagt Irans atomreaktor. Men da missionen slår fejl, må Tamar planlægge en operation, som vil bringe alle hendes nærmeste i fare. 
En helt fantastisk serie, som tog mig med storm. Fede karakterer og et indblik i en kultur, jeg kender meget lidt til.
 
Beskrivelse: Pssst, hey du! Så kan du godt komme nærmere! Stemmen, du hører, kommer fra manden, der i 1980'erne støver det kulturelle Danmark af. Som radiovært på P3 giver han en hel ungdomsgeneration en speedsnakkende opvågnen til tidens eksploderende tilbud af musik, video og trends. Kim Schumacher taler på en uhørt og direkte måde, mens han prædiker, at du skal være den, du er, og at det er i orden at stikke ud.
Jeg var ung i 80erne, men dengang syntes jeg bare, at han var mega irriterende. Men det var jo bare fordi JEG var totalt bagefter. Han var jo så meget ude i fremtiden, at han i dag stadig ville være lidt edgy. Se den og bliv meget klogere på et ret fantastisk menneske.
 
 
Film  
 
Beskrivelse: Dramaet 'Babylon' er seneste film fra den Oscar-vindende instruktør Damien Chazelle. 'Babylon' foregår i Hollywood i slutningen af de brølende 20'ere under overgangen fra stumfilm til talefilm, hvor vi følger både historiske og fiktive karakterer.
SE DEN! SE DEN! SE DEN! SE DEN! Jeg var inviteret til gallapremiere og tog nogle af mine unger med - og vi var ALLE vilde med den! Den er det vildeste festbombefyrværkeri og samtidig helt uforudsigelig, for historien er ikke bare, sådan som man kunne tro. Den går i mange retninger og det hele giver mening. Se den gerne i min ynglingsbio, nemlig Big Bio Nordhavn, hvor de har de bedste sæder!
 
Beskrivelse: I det anti-romantiske komediedrama 'Elsker dig for tiden' følger vi Anna og Thomas, der er hinandens modsætninger, men som begge mangler det samme - kærligheden. 'Elsker dig for tiden' er lavet af skuespiller-, manus- og instruktørduoen Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag, der står bag den populære og anmelderroste 29-serie.
Måske er jeg bare ikke i målgruppen, for jeg ved, at den har fået gode anmeldelser, og jeg er vild med deres 29/30osv serie, men filmen her efterlod mig underlig ligeglad, mens jeg kedede mig jævnt undervejs.
 
Beskrivelse: Den verdenskendte detektiv Benoit Blanc tager til Grækenland for at opklare et mysterium, der udspiller sig omkring en milliardær og hans brogede venneskare.
Kæmpe fed! Også bedre end 1'eren. Og så er jeg vild (det er jeg vist tit) med, at halvvejs inde i filmen, sker der noget, man ikke forudså - og såååå... ja, jeg vil ikke lave spoiler, så se den selv ;)
 
Beskrivelse: Anthony er en kultiveret mand, men han har Alzheimers, og det skaber store udfordringer for hans omsorgsfulde datter Anne. Da hans greb om virkeligheden smuldrer, må Anne træffe et svært valg.
En af de smukkeste og mest hjertevridende film jeg længe har set. Måden er den klippet på og ikke mindst bygget op på, så man simpelthen selv OPLEVER hvad det vil sige at være dement, er så imponerende godt lavet. Selvom stoffet er tungt, så er historien det faktisk ikke. Se den.
 
Diverse
 
Beskrivelse: På en skrattende telefonforbindelse fra et spansk fængsel fortæller Ahmed Samsam for første gang en journalist om den hemmelighed, han har båret rundt på. For i Spanien er han terrordømt, og er blevet kaldt en af de farligste jihadister i Spanien, men i telefonen fortæller han nu, at han på sine rejser til Syrien var hyret af den danske efterretningstjeneste. Han var deres agent på jorden.
Hmmmmmmmmmmmmmmmmm - nu må der vist komme mere info ud om den sag?
 
 
Vi blev inviteret til at komme i 1920'er tøj til galla premieren til BABYLON og min skønne dejlige svigerdatter Caroline og jeg forsøgte at gå så meget all in, som vi havde garderobe til. Jeg synes hun nailede den fuldstændig ❤️ Vi er flankeret af mine to sønner, William til venstre og Silas til højre.

Kalender

17. marts 2023, CFL, København: Er din organisation woke nok?
 
 
25. april 2023 kl. 17.00, CBS, IBC CBS medlemsforening: Ledelse af unge generationer
 
11. maj 2023, Finansforbundet: De unge viser vejen til fremtiden
 
19. september 2023, Aarhus: Heldagsworkshop: De unge viser vejen til fremtiden
 
2. oktober 2023, København: Heldagsworkshop: De unge viser vejen til fremtiden
 
2023: Jeg holder også mange foredrag for ledernetværket F5 i år og næste år - og måske kunne det være noget for dig? Du kan læse mere om hvordan du bliver medlem her 
(og helt tilfældigt (virkelig!) er min søn blevet sælger derinde, så hvis du får lyst til at høre mere, kan du også skrive direkte til Silas på silas.h@f5.dk eller ringe til ham på 30907262)

Book et foredrag

Hvordan tiltrækker, fastholder og leder du de unge generationer? Hvad motiveres de af og hvordan skaber du en relation til dem? Det og meget mere får du svar på i foredraget. 
 
Et stærkt og meget underholdende foredrag om hvad man som kvinde med held kan frigøre sig fra og hvad der skal til for at man empower sig selv mere - så man bliver ustyrlig af andres og samfundets forestillinger om, hvordan kvinder skal være. Især mht skønhed, seksualitet og socialitet.
 
Kunsten af lykkes sammen i en forandringstid
Vi står midt i et paradigmeskifte når det gælder fremtidens arbejdsplads. Vinderne er de (hierarkiløse) organisationer, der har tillid til deres medarbejdere. Og som skaber et miljø, hvor kreativitet og gode relationer trives på tværs af alt - i et fantastisk fællesskab!

Send mig gerne en uforpligtende forespørgsel.

 
 
Følg mig på Facebook, InstagramLinkedIn og Twitter
 
Og her kan du dele nyhedsbrevet med andre, hvis du tror de vil få glæde af det
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del nyhedsbrevet