Danskerne lider af coronakvalme Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

CORONAKVALME

hey 
Jeg har mødt Ulrikke Falch. Hende der spiller Vilde i det norske storhit SKAM. Og jeg var en smule starstruck.
 
For jeg ELSKEDE hendes karakter og var vild med Ulrikke og den måde hun fik os til at mærke og forstå, hvad der skete i en sårbar og ret bramfri ung kvinde.
 
Hun var i landet fordi TV2 har en vidunderlig dokumentarserie, Ulrikke uden skam, og organisationen GIRLTALK holdt en aften for unge piger, som kunne møde hende. Hvor jeg også holdt et oplæg om de unge pigers situation. Så derfor mødtes vi - og nej, vi havde ikke på forhånd color-koordineret vores tøj... :D 
 
Ulrike var lige så betagende ærlig, sårbar, stærk, sej, klog, reflekteret og sød, som forventet og et fantastisk forbillede for alle unge kvinder, der føler sig lidt overfaldet af livet. Husk at hjælp kan du få ved at følge linket til GIRLTALK, hvis du trænger til at tale med nogen.
 
Coronatiden har både givet os kvalme (se min seneste kronik i Jyllandsposten længere nede) og har om noget bevist, hvor vigtigt fællesskabet er for os mennesker. Noget jeg altid taler om i mine foredrag. I 2009 kom jeg med bogen Farvel egofest og goddag til formål og fællesskaber - og nu er tiden moden til et nyt foredrag om fællesskaber. Efter en afstemning på LinkedIn om 10 titelforslag (TAK for hjælpen!) er der ret stor enighed om, at dette er den bedste titel:
 
FARVEL HIERARKI. GODDAG CO-CREATION.
 
Så den går jeg videre med. Mere følger efter sommerferien.
 
Og hvad med det der hjertebanken og ild i kussen? Kig under min seneste klumme til Femina ;)
 
Kærlig hilsen og håber du får din BEDSTE sommer nogensinde :)
 
Emilia
 
hey

On the fly

Hold ud! For der er tåre-garanti og blødt hjerte, hvis du læser videre. Præsten Mikael Justesen slog dette op på FB (og vi har fået lov af ham til at bringe det :) 
 
Ved afslutningen af en smuk bisættelse i Sæby Kirke i dag, skulle de nærmeste pårørende bære kisten det sidste stykke til rustvognen. I det øjeblik kisten kommer til syne i kirkedøren, passeres kirken af en lastbil med en flok nye studenter på ladet.
 
Afstand til rustvogn: Max fem meter.
 
Jeg når lige at tænke: "Åh nej! Meget uheldig timing i dette meget højtidelige øjeblik!!" og jeg skæver op til de mange hvide huer.
 
Men de er der ikke.
 
Eller jo, men de er taget af hovederne. Studenterne står bomstille med huerne i hånden og front mod kirken mens de passerer rustvognen og følget.
 
Musikken er slukket, båthornene holder pause. Først da lastbilen har rundet kirken og drejet væk, går festen i gang igen. Hele det store følge bemærkede studenternes gestus og det var selvfølgelig et stort samtaleemne ved den efterfølgende kaffe.
 
Så hvis nogle de studenter, der passerede Sæby Kirke lige omkring middag i dag - eller deres forældre - skulle læse disse linjer:
 
Tak fordi I midt i jeres jubel fandt det passende at standse festen et kort øjeblik i respekt. Det rørte de nærmeste pårørende og alle os andre.
 
Så kære unge studenter: I får hermed alle sammen en ekstra karakter, et rent 12-tal i ordentlighed, høflighed og dannelse.
 

Aktuelle artikler & TV

 

JP: Fællesskabet har coronakvalme

Jeg lider intensivt af coronakvalme. Ordet selv giver mig dobbeltkvalme, fordi det indgår i puljen af tusind nyopfundne ord, der alle har corona tilfælles, og som bare er endnu et symptom på den aktuelle globale krisesituation, der sidste sommer kun fandtes som skræmmende sci-fi historier. For alle andre end Bill Gates og virusforskere. Jeg lider af coronakvalme, fordi jeg simpelthen ikke orker at høre mere om...

Femina: Emotionel Manspreading

Hvor meget synes du, at en mand ejer dig, når du har været ude og drikke ét enkelt glas vin med ham? Hvis du synes, at det er et mærkeligt spørgsmål, er vi helt enige. Men jeg spørger, fordi jeg indenfor en længere periode, har haft tre bemærkelsesværdige besked-udvekslinger. Alle tre mænd er søde og ordentlige, og det har jeg selvfølgelig også været i min kontakt med dem. Men når jeg kunne se, at det hverken ville føre til hjertebanken eller ild i kussen (som min bramfrie veninde kalder det) takkede jeg pænt af, fordi det er det mest fair at gøre. Og det var, da den tredje mand kommenterede min manglende modtagelighed, at jeg begyndte at se et mønster i deres adfærd, som jeg har givet navnet emotionel manspreading.

En ny, stor undersøgelse viser, at såkaldte expats i Danmark har det godt. De holder af vores demokrati, ligestillling, sundhedsvæsen, løn og forholdet mellem arbejde og fritid. Men danskerne er pokkers svære at komme ind på livet af, viser svarene. De lider af kulturel dovenskab, mener sociolog Emilia van Hauen, og resultatet er, at de højtuddannede udlændinge hurtigt rejser igen. 

Film: Handlerummet - om køn og klima

Handlerummet er et digitalt undervisningsmateriale om forbrug på digitale handelsplatforme. Det er udviklet til ungdomsuddannelsernes fag dansk og samfundsfag, men kan også bruges i for eksempel informationsteknologi, afsætning, erhvervsøkonomi og virksomhedshedsøkonomi. Du kan bl.a. se to af de små undervisningsfilm, som jeg medvirker i om 'Klimakrisen og fremtidens forbruger' og 'Drop kønsstereotyperne'. 

 

Pop op til hjernen

 
Inspiration til dig fra en verden fuld af vidundere :-) 
 
Gad vide om den bliver et hit? En af de nyeste Netflixfilm, der er den mærkeligste blanding af humor og kitch og som virkede for mig, men helt sikkert ikke gør det for alle. Tænk Island, Europæiske Melodi Grand Prix, to sangere, en drøm, virkelig grimt og skinnende tøj, Mikael Persbrandt, Will Ferrel, Rachel McAdams, Pierce Brosnan og en overraskende Dan Stevens (der var med i Downtown Abbey) som en russisk superhunk. Helt ærligt - se den!! I det mindste for de imponerende sange! 
 
Sad og bed i en pude, da jeg så denne skræmmende og bevægende serie om ofrene for det seksuelle pyramidespil, som Jeffrey Epstein organiserede fra sit hjem i Palm Beach. Misbrug, manipulation og trusler så voldsomme, at det først er nu, at ofrene ikke længere er tavse. Epstein selv blev arresteret d. 6. juli 2019. Serien handler primært om kvinderne og deres oplevelser, hvilket sætter et vigtigt punktum for deres lidelser. 
 
Må sige, at sæson 1 klart er den bedste, men de andre kan også noget. Hovedkarakterene i denne serie kommer hurtigt til penge og rigdom i det 21. århundrede, men rammer dog også bagsiden af den amerikanske drøm. Stemningen smager af magt, begær og korruption set fra to sider, den politiske statsadvokats og den kalkulerende hedgefondkonges. Jeg elsker NY, så det er blot et bonus at den udspiller sig i NY's gader. 
 
Hvordan tackler man, at føde en pige der føler sig som en dreng? Eller en dreng der føler sig som en pige? Både som forældre, men lige så meget også som barn selv? I serien følger man 3 børn (og deres familier), der ikke kan identificere sig med det køn de er født som.
 
Skaberne bag Desperate Housewives har lavet denne serie, der klart minder om DH. Den virker lidt flad i de første episoder, men så voksede den på mig. 3 kvinder, 3 tidsperioder, 3 mænd der skal dø....
 
For det første har denne film fået fantastiske anmeldelser. For det andet, så er den helt fantastisk! Også selvom man ikke kender til fortællingen, som filmen er en moderne genskabning af. Den er klart værd at se med en veninde, mor eller datter! Og faktisk også sønner og partnere :)
 
Tænker du også tit, at du burde vide lidt mere om USA? Specielt når landet trækkes i så mange retninger for tiden. Så skal du enten lytte til eller læse David Trads' bog om, hvor søren Amerika (som vi kender det) forsvandt hen i et virvar af Trumps politiske agenda. 
 
Har ikke læst hende før, men hun er jo internationalt anerkendt, så syntes jeg skulle kende hende. Det blev et spændende bekendtskab i en roman, der finder det store i det meget små og ikke mindst er hendes sprog helt usædvanligt godt! Hovedpersonen er 40 år og er ikke helt tilfreds med livet, men så begynder hun at tage kørekort...
 
Kya Clark er kendt i byen som den vilde pige, "marskpigen". Allerede her elsker man hende, og hun fik mig til at tænke på Ustyrlige Kvinder. Hun efterlades i byen af hendes familie, og bogen handler så om hendes rejse. Læs den, og bliv trukket med på eventyr. En perfekt sommerferiebog.
 
Små påsatte brande er Celeste Ng's anden roman – den strøg ind på toplisterne og vandt Goodreads’ afstemning for årets bedste roman i 2017. Jeg slugte den og glæder mig til at se tv-serien med Reese Witherspoon, der kan ses på hulu, og som vel kommer snart på danske streamingtjenester. Bogen handler om idealbyen Shaker Heights, Cleveland, hvortil der kommer en fremmed fugl og hendes datter og så går det helt galt. Selvfølgelig!
 
Erik Korsvik er interesseret i ledelse og ikke mindst hvem der bestemmer imorgen. Jeg byder ind i afsnit 6, som snart kan høres.  
  
”Tænk på fem pigeord. Skriv dem ned på et stykke papir i lyserød eller rød. Tænk så på fem drengeord og skriv dem med blåt.” Denne opgave skulle Sally Brunstrøm ikke være med til at løse i en engelsk time, så hun sagde fra. Også på landsdækkende tv. Hendes budskab er så skarpt og så vigtigt, og det er helt vildt, at det kommer ud af munden på en på 13 år - respekt!
 

Frederikkes Forhåbning

Frederikke Anastasia Felding
23 år og sociologi-studerende på Københavns Universitet. 
 
No number is innocent. 
 
Det er ikke mig, der siger det :) Det gør en meget klog sociolog, Michel Foucault. Og jeg oplevede det i svedig tilstand, da jeg stod og ventede på at være til online-eksamen i min stue med lukkede vinduer i 29 grader for at holde larmen fra alle studentervognene ude. 
 
For vi kvantificerer nemlig ALT i verden i dag. Og jeg synes det er ret uhyggeligt hvilken magt de tal har over os, uden at vi taler særlig meget om det. Eller stiller os kritisk overfor det. 
 
Tænk på BMI, seksuel debut alder, skilsmisse rater, antallet af depressioner, arbejdstimer på en "normal" uge, KPI'er... man kunne blive ved. Problemet er ikke fordelingerne af tallene i sig selv.
 
Problemet ligger i gennemsnittet. 
 
For hvad gør vi med gennemsnittet? Vi sammenligner os med det. Det ene tal bliver normalen. Alt uden for bliver unormalt. Og heri ligger magten, som tallene pludselig får over dig. 
 
For du er ikke længere dig. Du er lidt for tyk, lidt for lav, lidt for tidlig skilt, drikker lidt for meget, arbejder også lidt for meget og bruger for lidt tid med dine børn. For slet ikke at tale om hvor lidt du træner og hvor meget Netflix du stener. 
 
Unge der starter på en uddannelse når de er over 21 år gamle er lidt bagud, og unge der har sex for første gang om 21 årig er langt bagud. 
 
Alt sammen målt i forhold til et forpulet gennemsnit. Alt sammen årsag til, at vi føler os forkerte og konstant er stressede.
 
Tal er et fantastisk redskab. Men det rummer en magt, som er vigtig at tale om. For det er umuligt at leve op til så firkantede idealer for det gode liv. 
 
Min forhåbning er derfor, at vi tager magten fra tallene tilbage, og lader dem være dét de er. Og ikke indikatorer for, hvornår man er god nok. Og nu vil jeg tage i sommerhus og holde Roskildefestival og IKKE tænke over, hvor mange rammer vi drikker :D
 

Kalender

Oversigt over åbne foredrag:
     
6.8 Ustyrlige Kvinder har det Sjovere. Ladies affairs. Kokkeriet, København. 
 
1.9 Mening - fryns eller nødvendighed? Videnscenter for God Arbejdslyst, Århus. 
 
17.9 Vor Frue Kirke. Ålborg.
 
23.9 HR Træfpunkt, Masterclass, Øksnehallen, København
 
24.9 Fair Festival, bæredygtighed, Århus
 
30.9 Mandag Morgen Businesskvinder, Ustyrlige kvinder har det sjovere, København
 
1.12 Mor er den...ja, hvad er hun egentlig?! Nivaagaards Samling, særforedrag om moderrollen i forbindelse med 
 
26.1.21 Samskabelse og co-creation. HR og Ledelsesdagen. Ålborg Kongrescenter. 
 
26.1.21 Lederne, Årets Projektdag, Succestyranniet og vejen ud, Kolding
 
28.1.21 Lederne, Årets Projektdag, Succestyanniet og vejen ud, København
 
20.3.21 Fair Festival, Århus
 
6.5.21 Trends & Tradition, Holmriis konference og messe, København
 
27.10.21 Ustyrlige Kvinder har det Sjovere. Zonta. Silkeborg.
 
Og så holder jeg 14 foredrag for netværket Presidents Institute i løbet af 2020 - du kan læse mere om dem her og evt. blive medlem.
hey

Book et foredrag

 
Hvordan tiltrækker, fastholder og leder du de unge generationer? Hvad motiveres de af og hvordan skaber du en relation til dem? Det og meget mere får du svar på i foredraget. 
 
Et stærkt og meget underholdende foredrag om hvad man som kvinde med held kan frigøre sig fra og hvad der skal til for at man empower sig selv mere - så man bliver ustyrlig af andres og samfundets forestillinger om, hvordan kvinder skal være. Især mht skønhed, seksualitet og socialitet.
 
Vi har i dag masser af frihed til at vælge, hvilket liv vi vil leve. Og det har også gjort os stressede, deprimerede og ensomme. Det opløftende foredrag giver god inspiration til hvordan vi sammen kan sikre, at det er resultaterne, arbejdsglæden, livskvaliteten og fællesskabet vi dyrker. Og det gør vi ved at have fokus på især to ting: Vores bidrag og vores relationer.
 
Underholdende og oplivende og nok også lettere provokerende foredrag om hvad der virkelig tæller i personlige relationer og hvordan man bidrager mest og bedst med sig selv til fælleskabet. Giver hårde facts en lidt ny drejning! 

Læs her om de andre foredrag jeg udbyder og send mig gerne en uforpligtende forespørgsel.

 
 
Følg mig på Facebook, InstagramLinkedIn og Twitter